Een tweede huis, hoe financier ik dat? 4 mogelijkheden op een rij

Een tweede huis, hoe financier ik dat? 4 mogelijkheden op een rij

Een leuk boerderijtje, een huis aan het water, een appartement in het centrum... altijd al gedroomd van een tweede woning? Stop met aarzelen en maak van die droom werkelijkheid! Dankzij dit artikel weet jij alvast hoe je dat tweede huis financiert: met een hypotheek, consumptieve lening, persoonlijke holding of schenking.

Noot: deze financieringsmogelijkheden gelden alleen in Nederland.

#1: Tweede hypotheek

Een eerste mogelijkheid om je tweede verblijf te financieren, is door een tweede hypotheek af te sluiten. Houd er wel rekening mee dat niet alle banken dat nog toelaten. De banken die dat wel doen, zullen daarnaast ook nooit meer dan 75% van je hypotheek financieren. Daarnaast krijg je ook geen renteaftrek meer. Dit is dus vooral een mogelijkheid voor kopers die al een behoorlijk deel eigen vermogen hebben en zelf dus al een grote som op tafel kunnen leggen.

hand houdt klein maquette huisje vast met stapeltjes centjes voor

#2: Consumptieve lening

Een andere optie om je tweede huis te financieren, is door een consumptieve lening aan te vragen. Daaronder vallen verschillende soorten kredieten.

Persoonlijke lening

Kies je voor een persoonlijke lening, ontvang je meteen het volledige bedrag dat je nodig hebt om het huis mee te financieren. Je betaalt daarvan elke maand een vast bedrag terug. Je weet op voorhand dus perfect hoe lang en hoe veel je moet afbetalen.

De nadelen? Bij een persoonlijke lening ligt de rente vaak hoger dan bij het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast is die rente niet fiscaal aftrekbaar van de belastingen.

Doorlopend krediet

Dat is bij een doorlopend krediet iets anders. Op voorhand wordt de maximum te lenen som vastgelegd. Je kiest zelf of je die som in één keer opneemt, of liever stelselmatig. Leen je beetje per beetje? Dan moet je alleen rente betalen op het geleende bedrag. Ook die manier van lenen is echter niet fiscaal aftrekbaar van de belastingen.

man in pak die huisje en bankkaarten overhandigt

#3: Persoonlijke holding

Beschik je over een eigen onderneming? Dan kun je simpelweg aan jezelf lenen om je tweede huis te financieren! Om zeker te zijn van een goed verloop, kun je altijd een hypotheekverstrekker inschakelen. Opgelet: je moet zeker fiscaal goed zitten om voor een persoonlijke holding te kiezen! Bekijk daarom de leningsvoorwaarden die de Belastingdienst hanteert.

#4: Schenking

Tot slot kun je je tweede huis ook financieren met een schenking, een geldbedrag dat je cadeau krijgt van iemand uit je omgeving dus. In sommige gevallen is die financieringsmethode zelfs volledig belastingvrij, wat je een hoop voordelen oplevert! Kijk dus vast en zeker alle voorwaarden van een schenking na.

spaarvarkentje en huisje papier

Meer informatie?

Wil jij graag meer en persoonlijke informatie over de financiering van een tweede huis? Ga dan met een hypotheekadviseur in gesprek! Hij of zij kijkt dan samen met jou naar de beste optie voor de financiering van jouw tweede huis. Op die manier ben je goed voorbereid op die belangrijke aankoop. Graag een vrijblijvende afspraak plannen met een hypotheekadviseur? Kijk dan snel op www.hypotheekadvies.nl.

Meer artikels over Financieel en juridisch