Een eigen huis kopen, een uitdaging voor jongeren

Op enkele jaren tijd zijn de huizenprijzen aanzienlijk gestegen. Een huis kopen vergt heel wat toewijding, want je moet verschillende stappen doorlopen. Om jongeren te begeleiden bij de aankoop van hun eerste eigen huis, bieden sommige financiële instellingen aangepaste oplossingen.

Financiële instellingen die jongeren helpen

Over het algemeen wordt aangeraden om een pand te kopen en niet te huren. Naast financieel voordeel op lange termijn, is het kopen van een huis op jonge leeftijd als een beloning die jouw eigenwaarde stimuleert. Heel wat financiële instellingen moedigen jongeren dan ook aan om eigenaar te worden door hen interessante spaarformules, lage rentevoeten en goedkope verzekeringspremies aan te bieden.

Jongeren, lenen en verzekeringen

Jongeren kunnen vandaag de dag goede zaken doen dankzij talrijke oplossingen van de kredietinstellingen en lage rentevoeten. Weet dat je kan genieten van voordeeltarieven als je bepaalde verzekeringen bij jouw hypotheek neemt of als jouw ouders bij de kredietverstrekker een rekening of verzekeringen hebben. Nestverlaters pack van DVV heeft bijvoorbeeld jongeren die het ouderlijke huis verlaten als doelgroep, en biedt hen een volledig gratis woningverzekering en brandverzekering tijdens de eerste zes maanden van hun eerste jaarcontract.

Een eigen huis kopen: enkele tips

Voor je een huis koopt, is het belangrijk om je te informeren over de vastgoedmarkt in de regio. Vervolgens moet je jouw budget bepalen, rekening houdend met jouw inkomsten en uitgaven. Breng ook financiële hulp van familie of van de staat in rekening. Het is belangrijk om jouw budgetplan weloverwogen te maken, want je moet nog altijd in staat zijn om voeding, benzine, kleding en al de rest te kopen. Ga dus geen hypotheek aan als je daardoor niet meer goed kan leven. Je kan een kredietsimulatie maken bij jouw financiële instelling, in functie van het bedrag dat je wil investeren en jouw kennis van de markt. Neem contact op met een kredietverstrekker, een immokantoor en een notaris, geef jouw budget door en jouw verwachtingen van een pand. Bezoek verschillende panden en hou altijd jouw beide voeten op de grond. Lijst voor elk bezocht pand de voordelen en de nadelen op, de nabijgelegen faciliteiten, eventuele verbouwingswerken en ga niet overhaast te werk!

27/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?