DVV enquête I: jongeren en een eigen huis

Het is crisis, maar toch willen jongeren een eigen huis en vaak liefst nog zo snel mogelijk. Om beter in te spelen op hun noden en wensen, voerde DVV verzekeringen een onderzoek naar hun situatie en hun leefwereld. De verzekeringsmaatschappij ondervraagde 3150 Belgische jongeren tussen de 15 en de 35 jaar, waarvan 53% Vlamingen en 47% Franstaligen. Vrouwen waren iets beter vertegenwoordigd (66%). Wat leren we bij over de nestverlaters?

Nestverlaters & levensvisie

In de eerste plaats wilde DVV Verzekeringen een duidelijk beeld krijgen van het dagelijks leven, de levensvisie en de verwachtingen van de jongeren, want dat weerspiegelt zich namelijk in hun woongedrag. Hiernaar werd gepeild aan de hand van vier thema’s: vrije tijd, geluk, actie en ambitie.

Wat doen jongeren zoal in hun vrije tijd? Surfen op het internet, tv kijken en met vrienden op stap gaan zijn de populairste activiteiten. We leven in een mediaal tijdperk en dat weerspiegelt zich overduidelijk in het dagelijks leven van jongeren.

Wat is geluk voor jongeren? Voor 55% van de jongeren is geluk gelijk aan liefde en gezondheid. 11% van de ondervraagde jongeren had liever meer geld en betere toekomstperspectieven gehad.

Wat zet jongeren aan tot actie? Gezondheid, ongelijkheid in de wereld en de opwarming van de aarde zet tussen de 40 en de 50% van de jongeren aan tot actie. De nestverlaters tonen dus ook dat ze begaan zijn met hun omgeving. Maar de ondervraagde nestverlaters vinden het heel moeilijk om actie te ondernemen die ook werkelijk effect heeft. 6% van de jongeren onderneemt dan ook helemaal niets.

Wat zijn de grootste ambities van jongeren? Voor 43% van de jongeren is een eigen familie een topprioriteit. 21% wil een leven zonder stress en 17% droomt van een bloeiende beroepscarrière, en dat liefst in de media of een eigen bedrijf. 64% van de jongeren heeft al gedacht aan een carrière in het buitenland. Vervolgens wil 9% zoveel mogelijk van de wereld zien en 7% wil iets waardevols doen voor de samenleving. Haast niemand wil heel bekend en beroemd worden.

In deel twee van dit artikel lees je meer over het woongedrag en de woondroom van jongeren.

19/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?