De wettelijke garantie versus commerciële garantie

Je hebt een echt koopje gedaan en een nieuw huishoudstoestel gekocht in een winkel of via het internet? Als dit toestel in panne valt, kan de herstelling duur uitvallen. We nemen de wettelijke garantie en de commerciële garantie voor consumenten onder de loep

Je hebt een afwasmachine gekocht die na een maand niet meer werkt? Het boekenrek dat je hebt gekocht is niet het rek dat je besteld hebt? Je hebt rechten als consument!

2 soorten garantie

De wet voorziet twee soorten garantie: een wettelijke garantie en een commerciële garantie. Je geniet van een wettelijke garantie voor elk consumptiegoed dat je binnen de Europese Unie koopt. Maar een verkoper of een fabrikant kan jou ook een commerciële garantie bieden. Wat is het verschil tussen beide?

De wettelijke garantie

De wet (01/09/2004) met betrekking tot de bescherming van consumenten bij de verkoop van consumptiegoederen voorziet dat de privéconsument automatisch recht heeft op een wettelijke garantie van twee jaar op producten verkocht door een verkoper. De consument kan zich op dit recht beroepen wanneer het product niet conform is met het gevraagde of bestelde product. De consument moet in principe niet bewijzen dat het gebrek bestond op het ogenblik van de levering en de verkoper kan de consument deze wettelijke garantie niet ontzeggen.

Als het gebrek binnen de zes maanden na de aankoop ontstaat, wordt namelijk verondersteld dat het gebrek al bestond voor de levering: het product kan dus omgeruild of hersteld worden zonder bijkomende kosten of de verkoop kan ontbonden worden en de aankoop wordt terugbetaald. Als het gebrek na zes maanden en voor twee jaar na aankoop ontstaat, dan moet de koper bewijzen dat de verkoper hiervoor verantwoordelijk is. Als het gaat om verborgen gebreken, heeft de consument tot twee jaar na het vaststellen van het gebrek de tijd om te reageren via een expert.

Opgelet: voor tweedehandse goederen kan de je een kortere termijn dan twee jaar overeenkomen, maar de garantie blijft minimum een jaar geldig.

De commerciële garantie

Het is mogelijk dat de verkoper of de fabrikant een bijkomende garantie biedt bij de wettelijke garantie. Dit is de commerciële garantie. Deze moet vastgelegd worden in een geschreven document. De voorwaarden kunnen verschillen van de voorwaarden voor wettelijke garantie, maar ze kunnen in geen enkel geval de wettelijke garantie beperken.

Een commerciële garantie aangeboden door de verkoper of fabrikant geeft jou bijkomende voordelen op de wettelijke garantie. Toch kan deze beperkter zijn dan de wettelijke garantie, want de wettelijke garantie is niet bindend voor de fabrikant (enkel voor de verkoper). De fabrikant kan jou dus bijvoorbeeld via een commerciële garantie een jaar garantie bieden, of beslissen om sommige onderdelen van een product niet onder garantie te laten vallen, zoals bijvoorbeeld de batterij van een GSM.

Vergeet niet dat de wettelijke garantie van twee jaar wordt toegekend door de verkoper, of je nu een commerciële garantie hebt of niet. Bij problemen moet je dus in de eerste plaats contact opnemen met de verkoper. De commerciële garantie biedt een bijkomende optie.

Welke goederen vallen onder garantie?

Alle roerende goederen zoals huishoudtoestellen, meubels, enz. vallen onder garantie, met uitzondering van water, gas en elektriciteit, van onroerende goederen of van goederen die in beslag genomen zijn door het gerecht.

 

01/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?