De Belg na de groene lening

Sinds 2009 werden in België massaal leningen opgenomen om verbouwingen te financieren. De Belgische banken wijten deze stijging aan de groene lening. Nu het belastingsvoordeel van de groene lening echter niet langer bestaat, kunnen we ons afvragen of dit gevolgen zal hebben voor het leengedrag van de Belgen, dat meldt Netto in het artikel “Hoe leent de Belg?” (03/02/2012).

De Belg en het woonkrediet

De laatste jaren gingen de Belgen massaal geld lenen om verbouwingen te financieren. Volgens de Belgische banken was dit fenomeen te wijten aan de fiscale voordelen waarvan de Belgen gedurende enkele jaren konden genieten. Sinds 1 januari 2012 is de groene lening afgeschaft en kan men niet langer genieten van de voordelen die eraan verbonden waren.

De Belgen waren fan van de groene leningen, dat kunnen we duidelijk zien in de statistieken. In de laatste maanden voor de definitieve afschaffing groene leningen zagen we nog een markante stijging in de aanvragen voor groene leningen. Volgens de banken bestond ongeveer een derde van alle aanvragen van woonkredieten uit groene leningen. De groene lening of de lening voor woningrenovatie in het kader van energiebesparende maatregelen was dus dé grote trend in het leengedrag van de Belgen in 2011.

Volgens de informatie van de financiële instellingen was er in 2011 een verhoging van het aantal woonkredieten van 6 naar 32%. Het gemiddelde kredietbedrag daalde wel en ook de terugbetaaltermijn werd korter. Deze evoluties tonen duidelijk de bijzondere interesse van de Belgen voor fiscale voordelen en energie besparen aan.

Wanneer de Belg een woonkrediet aangaat, kiest hij meestal voor een pack met een woonkrediet en bijhorende producten. De meerderheid van de Belgen koos volgens de financiële instellingen voor een vaste rentevoet in 2011, terwijl de leningen aan variabele rentevoet nog het populairst waren in 2010.

De banken voelen de afschaffing van de groene leningen

De banken vragen zich af of particulieren nog met evenveel enthousiasme woonkredieten zullen opnemen. Het is moeilijk om de precieze impact van de afschaffing van de fiscale voordelen van de groene lening 2011 en van de groene premies in te schatten.  Het valt dus af te wachten of er veel mensen een lening zullen afsluiten dit jaar, al zijn de rentevoeten nog steeds zeer voordelig.

DVV verzekeringen biedt interessante woonkredietenen voordelige oplossingen aan. Wist je trouwens dat de mogelijkheid bestaat om het reeds afgeloste bedrag van het krediet weer op te nemen zonder nieuwe hypothecaire inschrijving? Dit wordt vaak gedaan door mensen die na een paar jaar veranderingen aan hun woning willen doorvoeren. Neem gerust contact op met de financiële experten van DVV voor meer informatie over de verschillende formules voor woonkredieten.

27/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?