Bouwen en renoveren in 2015: wat verandert er?

Bouwen en renoveren in 2015: wat verandert er?
Er verandert heel wat op de bouw- en woningmarkt in 2015. De woonbonus krimpt in, de EPB-normen voor renovaties worden strenger en eigenaars van zonnepanelen moeten vanaf januari een bijkomend tarief betalen. We gaan hieronder dieper in op de belangrijkste wijzigingen.

De woonbonus in 2015

De woonbonus: heel wat mensen liggen er al maanden wakker van. Geen paniek echter als je een hypotheeklening hebt afgesloten voor 1 januari 2015. In het Vlaamse gewest zal de woonbonus maximaal 1520 euro bedragen gedurende de eerste 10 jaar, verhoogd met 760 euro en nog eens 80 euro als je 3 kinderen of meer ten laste hebt. In totaal gaat het om een belastingvermindering van 40 procent in het nieuwe systeem, terwijl je met de oude woonbonus 50 procent bespaarde. In Brussel blijft de oude woonbonus wél behouden (minstens tot 2017).

Strenge passiefnorm in Brussel

In Brussel gaat vanaf 1 januari de nieuwe, strenge passiefnorm in voor nieuwbouw en renovatie. De verwarmingsbehoefte mag dan nog maar 15kWh/m2 bedragen en de globale energiebehoefte 45 kWh/m2. Met de maatregel hoopt Brussel zich als ecologische hoofdstad te manifesteren.

Nieuwe EPB-eisen voor renovaties

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een ‘gewone’ en een ‘ingrijpende’ energetische renovatie. Onder dat laatste wordt verstaan “een renovatie waarbij de technische installaties volledig worden vervangen en minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die grenzen aan de buitenomgeving, worden (na)geïsoleerd.” In dat geval moet de woning voldoen aan een E-peil 90, aan minimale ventilatievoorzieningen en maximale U-waarden voor de constructiedelen. Voor gewone renovaties bestonden al isolatie-eisen voor nieuwe scheidingsconstructies en ventilatie. Daar komen nu daken, muren en vloeren bij.

Eigenaars van zonnepanelen betalen meer

Eigenaars van zonnepanelen betalen in 2015 een bijkomend tarief. Het bijkomend tarief wordt pas aangerekend vanaf juli om de energieleveranciers meer tijd te geven alles op punt te stellen. Hoeveel het extra tarief zal bedragen in Vlaanderen is nog niet duidelijk.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur