Praktische tips om te bouwen met een beperkt budget

Bouwen is niet goedkoop. Je betaalt gemakkelijk 1.100 euro of meer per vierkante meter vloeroppervlakte, wat voor sommigen moeilijk haalbaar is. Let op: we zeggen niet ‘onmogelijk’, want dat is hoe dan ook niet het geval. Meer nog, als je het juist aanpakt, kun je zelfs met een beperkt budget mooi bouwen. Hoe je dat doet, betaalbaar bouwen? We zetten hieronder alvast drie gouden tips op een rijtje!

Compact bouwen is de sleutel

Voor speciale constructies betaal je altijd meer. Beslis voor jezelf of je sommige franjes écht wel nodig hebt. Een eenvoudige, minimalistische constructie is het voordeligst voor je portemonnee. Met het interieur kun je dan weer vrijuit aan de slag. Onze tips? Ga voor een compact ontwerp met zo min mogelijk buitenmuren en een klein dakoppervlak. Verder doe je er goed aan om zo min mogelijk ruimte te laten verloren gaan. Zo kies je bijvoorbeeld het best voor kamers onder het dak in plaats van een volledige verdieping te bouwen.

Een strak budget opstellen

Het loopt vaak al snel uit de hand met bouwbudgetten. Een gedetailleerd en strak budget opstellen is daarom geen overbodige luxe. Voorzie ook een reserve van 15 à 20% voor onvoorziene kosten. Je doet er goed aan om voor elke fase van je bouwproject een budget op te stellen en dat nauwkeurig in de gaten te houden. Dat laat je toe om vroeg in te grijpen en bij te sturen als de facturen de pan uitswingen.

Steek de handen uit de mouwen

Ook als je een handige harry bent, wordt betaalbaar bouwen net ietsje haalbaarder. Er zijn namelijk heel wat werkzaamheden die je met een beetje handigheid en goede wil best zelf kunt uitvoeren. Schilderen, behangen, betegelen … Je vindt online tal van handleidingen en ook je familie en vrienden kunnen altijd wel een handje toesteken.

07/04/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

L
luc

Beste .
Goedkoop bouwen is heel simpel , ken je dat Frans popup house concept .Wel er bestaat een verbeterde versie waarin alle houten delen tussen de EPS stroken ingepakt zitten in een OMEGA metaalprofiel, daarmee wordt het een constructie die hurricane bestendig is . Alle vloeren wanden en dak 30 cm dik geïsoleerd en voor een constructie van 200 m2 vertrekkende vanop de vloerplaat waterdicht € 24600 . Men kan met deze methode tot 3 verdiepingen hoog bouwen . Info lucboeckx@gmail.com