Prijzen & betalingen. Een overzicht van de kleine lettertjes in een contract.

prijzen berekenen

Aan elk (ver)bouwproject, of het nu gaat om een kleine klus of een volledige nieuwbouwwoning, is een prijskaartje verbonden. Jammer genoeg is die prijs niet altijd eenduidig, komen er soms kosten bij & moet je de kleine lettertjes lezen om niet voor verrassingen komen te staan. In dit artikel vind je meer info over alles wat met de prijs & de betaling van je aannemer te maken heeft.

De (kleine lettertjes in de) overeenkomst

Voorschotten

In de meeste gevallen is een voorschot op de betaling gebruikelijk. De omvang van dat voorschot mag de aannemer, in samenspraak met de bouwheer (jij dus), helemaal zelf bepalen. Heb je schrik dat een voorschot te groot is of weet je niet goed hoe je ermee omgaat, dan contacteer je het best een professional.

btw

BTW

Btw wordt vaak gezien als het addertje onder het gras. Je mag er echter van uit gaan dat de prijzen altijd inclusief btw worden weergegeven. Normaal gezien staat dat ook duidelijk vermeld in de offerte of overeenkomst. Bij onduidelijkheid vraag je het het best even na.

Good to know: normaal bedraagt het btw-tarief 21%, tenzij de woning ouder is dan 10 jaar. Dan heb je, als aan alle voorwaarden is voldaan, recht op een verlaagd btw-tarief van 6%.

Onvoorziene kosten & een hoger factuur

man schrikt van hoger factuur

Onvoorziene kosten zijn soms niet te vermijden. In de bouw is dat niet anders, en gebeurt het soms dat er extra werken & de bijhorende kosten nodig zijn om het project tot een goed einde te brengen. Zijn die kosten redelijk en verantwoord, dan mag de aannemer die in rekening brengen.

Ben je niet zeker of alles wel klopt en gerechtvaardigd is? Vraag dan raad aan een professional.

Betalingen inhouden

Slechte uitvoering van de werken, vertraging, problemen… allemaal redenen om de aannemer in vraag te stellen. In zulke gevallen kan je een betaling inhouden. Zolang je de reden meedeelt waarom je nog niet betaalt, is dat jouw volste recht als bouwheer.

Vergelijken loont

Prijzen verschillen enorm. Van aannemer tot aannemer & zelfs van regio tot regio. Daarom is het zinvol prijzen & offertes te vergelijken voor je met iemand in zee gaat. Via Offrea kan je bijvoorbeeld tot 3 offertes vergelijken met één enkele aanvraag, geheel gratis & vrijblijvend. Zo ben je zeker van de beste prijs-kwaliteit.

prijzen vergelijken

Naast de kosten & betalingen in de overeenkomst, zijn er ook specifieke situaties waar je geld kan terugkrijgen in de vorm van een schadevergoeding. In dit artikel lees je er meer over. Daarnaast kan het ook voorvallen dat je een derde partij moet inschakelen om problemen op te lossen. In dit artikel lees je meer over de kosten die daaraan verbonden zijn.

10/05/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?