Oud en nieuw stijlvol verzoend in deze charmewoning uit 1920

Een totaalrenovatie vol uitdagingen: dat is wel het minste wat je kunt zeggen van dit verbouwingsproject in Deurne. Doordat het om een beschermde charmewoning uit de jaren twintig ging, moest DP Housing zich houden aan allerlei richtlijnen. Zo was simpelweg de hele woning strippen en opnieuw opbouwen onmogelijk: alles wat bewaard kon worden, moest bewaard worden. Benieuwd hoe deze renovatie tot een goed einde is gebracht? Lees dan snel verder!

Oud en nieuw stijlvol verzoend in deze charmewoning uit 1920

DP Housing

DP Housing

De allerbelangrijkste factor: de wensen van de klant

Stap één is voor DP Housing altijd dezelfde logische stap: luisteren naar de wensen van de bewoners. Die maakten al snel duidelijk dat wat behouden kon worden, ook behouden moest blijven. Zo zou een simpele opknapbeurt van enkele keukenkastjes al voldoende zijn om de keuken nieuw leven in te blazen. De badkamer, zolder en leefruimte vroegen echter meer veranderingen.

Ook wat de technieken en isolatie betreft, moest er hier en daar wat aangepast worden.

  • Voor de zoon des huizes, die fervent drummer is, was akoestische isolatie van groot belang.
  • De centrale verwarming moest aangepakt worden zodat de bewoners zelfs in putje winter comfortabel warm zitten.
  • De elektrische installatie moest aangepast worden aan de huidige toestellen en normen.

DP Housing regelde niet alleen de juiste vakmannen, maar ook de nodige controles en vergunningen. De bewoners hoefden dus zelf aan niets te denken.

Professioneel kleuradvies door een kleurconsulente

Het was erg belangrijk om de stijl en wensen van de bewoners te verzoenen met de charme van het erfgoed en de richtlijnen die verplicht gevolgd moesten worden. Geen eenvoudige klus. Daarom schakelde DP Housing een professionele kleurenconsultente in. Zij stelde een kleurpalet samen dat alle regels én wensen respecteerde. Dankzij haar advies werd het interieur een gezellige, hedendaagse plek om te vertoeven, met een knipoog naar de jaren twintig.

Kamer per kamer aanpakken

In een zachte renovatie zoals hier in Deurne is het belangrijk om kamer per kamer aan te pakken, maar er nog steeds voor te zorgen dat de hele woning een mooi geheel is. Dat is hier gelukkig erg goed gelukt.

Warme woonkamer met pit

In de woonkamer deed zich al meteen een eerste uitdaging voor. De bezetting van de muren liep scheef en was niet overal even stabiel. Daarbovenop waren de muren bedekt met verschillende lagen behang. Net doordat de bezetting onstabiel was, was het niet mogelijk die zomaar te verwijderen: dan zou je alles meetrekken. Opnieuw bezetten was dus de enige oplossing om de muren recht en sterk te maken.

En een sterke muur, dat was nodig. Zo kan de zwevende kast, die voor originele hoogtevariaties zorgt, zeker niet naar beneden vallen. Een leuk extraatje centraal in de woonkamer: check. De zachte kleuren zorgen voor een gemoedelijke sfeer, de bordeauxrode accentmuur zorgt dan weer – zeker samen met het rode tapijt – voor extra warmte én pit.

Volledige badkamerrenovatie

De badkamer moest volledig gerenoveerd worden. En dat was puzzelen: met een oppervlakte van twee op drie meter heb je niet veel ruimte om te spelen met meubels. Toch heeft deze badkamer een ruim lavabomeubel, een grote inloopdouche én een toilet, en dat zonder in te boeten op ruimtegevoel.

In de inloopdouche is er gekozen voor een doucheplaat, ook wel de douchetub genoemd. Dankzij die dunne plaat wordt de douche niet alleen een blikvanger in de badkamer, de afwatering naar het doucheputje gebeurt ook een pak gemakkelijker. Geen kletsnatte badkamer na een wasbeurt, dus! Normaal gezien is een doucheplaat wit, maar om een modern en toch warm gevoel te creëren, kozen de bewoners voor de zwarte variant.

Van onbewoonbare zolder naar gezellige slaapkamer

Wat eigen is aan woningen uit het interbellum? Dat de zolder eigenlijk niet bedoeld is als woonruimte. Aangezien de bewoners een extra slaapkamer nodig hadden, moest deze onbewoonbare zolder toch een gezellige ruimte worden. Een nieuwe uitdaging die DP Housing met veel enthousiasme aanging.

Dankzij een slimme combinatie van nieuwe witte gyproc, lichte kleuren en donkere balken die lichter werden geschilderd, werd van deze donkere zolderruimte een comfortabele slaapkamer mét bureau gemaakt. Onder het schuine dak zijn ingemaakte kasten geïnstalleerd. Op die manier gaat er wordt elke vierkante meter ruimte nuttig ingevuld. De witbeige kleuren van de muren en balken zorgen voor een open gevoel, dat nog versterkt wordt dankzij de lichtinval via de dakramen. De perfecte plek om te werken en te slapen, dus.

Renovatie van oude woningen: project vol verrassingen en uitdagingen

DP Housing zet graag zijn tanden in een renovatie van een oude woning. Waarom? Ten eerste kom je vaak dingen tegen die je niet verwacht. Zo leek de kelder op het eerste gezicht erg klein. Tijdens de werken viel aan de buitenkant van de woning echter een trapje op dat leidde naar een veel grotere kelder. Er lag dus een hele ruimte waarvan niemand – zelfs de bewoners niet – op de hoogte was. Een meevaller voor de techniekers, die met hun leidingen en kabels gemakkelijk overal bij konden.

En er was meer: in die kelder vond DP Housing oude deuren terug. Die werden proper gemaakt, bijgeplamuurd en geschilderd volgens de kleuren van het kleuradvies. Zo kregen de bewoners een extra authentiek element in de woning zonder honderden euro’s te moeten investeren in binnendeuren.

Tot slot is het bij soortgelijke renovaties volgens DP Housing erg fijn om het nieuwe en het oude te verzoenen. Respect voor wat al was is daarbij erg belangrijk: de elementen die je kunt bewaren, zoals mooi tegelwerk of stijlvolle balken, moet je ook bewaren. Van daaruit werk je verder om een indrukwekkend, tijdloos geheel te maken.

Als je naar de foto’s kijkt, is het duidelijk: dit project in Deurne was een groot succes. Wist je dat de hele renovatie slechts zo’n zestal weken heeft geduurd?! De bewoners zijn dan ook lovend over DP Housing. Meer zelfs: wanneer zij over enkele jaren hun keuken zullen verbouwen, zullen zij er opnieuw een beroep op doen. En als de bewoners tevreden zijn, dan is DP Housing dat ook.

Fotoalbum

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? De vakman achter dit project zal ze met plezier voor u beantwoorden. Een vraag over een specifieke foto? Klik op de foto en stel daar een gerichte vraag.

Vragen over dit project?