Less is more: zo maak je zelf een zwevende boekenstandaard

Als het op decoratie aankomt, danis het motto ‘less is more’ een goede leidraad! Te veel decoratie geeft al snel een rommelige indruk, terwijl een aantal goed gekozen decoratiestukken veel beter overkomen. Deze zwevende boekenhouders trekken de ‘less is more’ gedachte zelfs naar je boekenplank door. Hoe dat werkt? Door een oud boek om te toveren tot boekenplank.

Zwevende boekenhouder: dit heb je nodig

Je eigen boekenhouder maken is eigenlijk kinderspel. Spring even binnen in een doe-het-zelfzaak in de buurt, haal een oud boek dat je niet meer leest van de zolder en ga aan de slag! Dit zijn de benodigdheden:

  • een oud boek dat je niet meer leest,
  • een stevige haak in de vorm van een “L”,
  • breekmes,
  • kleine houtschroeven met een platte kop,
  • grote houtschroeven met een platte knop,
  • lijm,
  • lat,
  • pen of potlood.

Een DIY boekhouder maken in 6 stappen

Stap 1: open de achterflap van het boek, en meet het midden van de pagina. Zet de haak op het midden en teken de vorm ervan uit op het boek.

Stap 2: snij de vorm van de haak uit in het boek met het breekmes. Zorg er daarbij voor dat je diep genoeg snijdt, zodat je het boek volledig kan sluiten met de haak erin. Snij ook een inkeping uit de cover van het boek, zodat het boek volledig tegen de muur kan met de haak erin.

 

 

Stap 3: schroef de haak vast met de kleine houtschroeven. Het kan daarbij helpen om eerst een gat te boren, zodat het vastschroeven wat gemakkelijker gaat. Schroef daarnaast ook twee kleine houtschroeven in de hoeken van het boek om de pagina’s van het boek samen te houden.

Stap 4: lijm de achterflap van het boek vast aan de achterste pagina. Om er zeker van te zijn dat de lijm goed houdt, plaats je gedurende een nacht een hoop gewicht op het boek.

Stap 5: na een nachtje slapen moet de lijm voldoende houden om het geheel tegen de muur te schroeven! Gebruik daarvoor de grote houtschroeven.

Stap 6: je zwevende boekhouder is klaar! Plaats er een aantal boeken op om de haak te verbergen, en geniet van de verbaasde gezichten van je bezoek.

Geïnspireerd door: Instructables
10/10/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?