Schoonmaken op grootmoeders wijze: zelf schoonmaakmiddelen maken!

Zelfgemaakte schoonmaakmiddelen zijn ideaal om je steentje bij te dragen aan een beter milieu en ze besparen je bovendien heel wat geld. Als je ze in een leuk flesje giet, kunnen ze zelfs als decoratiemateriaal dienen!

Afwasmiddel zelf maken

De afwas doen met je eigen afwasmiddel is zoveel leuker én beter voor het milieu. Bovendien is afwasmiddel zelf maken heel eenvoudig. Alles wat je nodig hebt om zelf afwasmiddel te maken is ¼ kopje zeepschilfers, 2 kopjes water en 1 tot 2 eetlepels azijn.

Zet een sauspannetje met de zeepschilfers en het water op een gematigd vuur. Laat de zeep volledig smelten, maar zorg ervoor dat het geheel niet kookt. Eens de zeep gesmolten is, laat je het mengsel afkoelen. Nadien voeg je de azijn toe en giet je alles over in een dispenser.

Milieuvriendelijke glasreiniger

Glas hoef je niet per se te reinigen met een dure glasreiniger. Ook met een zelfgemaakte en milieuvriendelijke glasreiniger kan je glas perfect schoonmaken. Meng hiervoor een ¼ kopje azijn, 2 en ½ kopjes water, ½ kopje handzeep en vijf druppels essentiële olie in een dispenser. Spray wat van het mengsel op je ramen en ga erover met een propere doek. Wedden dat je ramen en glaswerk stralen als nooit tevoren?

Lekker geurende textielverfrisser

Zelf Febrèze maken? Dat kan! Maak een mengeling van 10 druppels essentiële olie (de geur kies je zelf), 2 eetlepels wodka (dit lost de olie op) en 1 kopje water. Giet dit alles in een dispenser en je hebt een textielverfrisser voor alle soorten textiel!

Je eigen handzeep

Na al dat schoonmaken is het tijd om je handen schoon te maken. Om je eigen handzeep te maken, meng je vloeibare Castilië zeep met water en eventueel een druppeltje essentiële olie in een zeepdispenser. Vul ongeveer één vijfde van de dispenser met zeep en de rest met water. Klaar is kees!

Geïnspireerd door Mashable

14/07/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?