Zelf ramen plaatsen

Ramen plaatsen is een klus die je goed moet voorbereiden. Je moet niet alleen rekening houden met het technische aspect. Ook de keuze van het materiaal is belangrijk, zowel omwille van esthetische als ecologische redenen.

Wat heb je nodig

Materiaal Gereedschap
  Werkhandschoenen
  Gelaatsbescherming
  Houten wiggen
  Ankers
  Pluggen
  Siliconenkit
  Afplaktape
  PU-schuim
  Rolmeter
  Hamer
  Beitel
  Schroevendraaier
  Waterpas
  Breekmes

Al dit materiaal vind je bij jouw doe-het-zelfzaak.

Ramen plaatsen: het juiste materiaal kiezen

Om te beginnen moet je het materiaal van je ramen kiezen, rekening houden met je budget en voorkeur. De meest gebruikte zijn hout, aluminium en PVC. Ze hebben allemaal hun pro’s en contra’s. De grootste troef van hout is de warme en natuurlijke uitstraling. Nadeel is dat hout heel wat onderhoud vraagt. Aluminium is dan weer heel onderhoudsvriendelijk en goed bestand tegen krassen. Je kan het ook verkrijgen in verschillende kleuren. PVC is ook onderhoudsvriendelijk en heeft een hoge isolatiewaarde. Nadeel is het kunstmatige uitzicht en het feit dat het niet altijd bestand is tegen temperatuurschommelingen. Ramen plaatsen betekent uiteraard ook het juiste glas kiezen. Tegenwoordig zijn er heel wat isolerende glassoorten op de markt waardoor je aanzienlijk op je energiefactuur kan besparen.

Ramen plaatsen: het raamkozijn plaatsen

Zodra je het materiaal hebt gekozen, moet je de raamopening opmeten met een rolmeter en op basis daarvan je ramen bestellen. Vraag advies aan de winkel of producent zodat alles perfect past en je achteraf geen onnodige kosten moet maken.  Zodra de ramen zijn geleverd kan je aan het echte werk beginnen.  Werkhandschoenen en gelaatsbescherming is geen overbodige luxe bij deze klus. Zorg ervoor dat de raamopening waterpas is, zowel horizontaal als verticaal. Dag geldt ook voor de vensterbank. Bij raamkozijnen in aluminium en PVC zit de ruit vast in het kozijn. Bij hout moet je het glas er op het eind apart in plaatsen. Zet het raamkozijn in de raamopening en plaats houten wiggen tussen de vensterbank en het kozijn en ook rechts en links tussen het raamkozijn en de wand.

Ramen plaatsen: het raamkozijn bevestigen

Het raamkozijn bevestigen doe je met ankers of pluggen. De manier waarop is vooral afhankelijk van het soort muur en het type kozijn. Je vraagt best advies aan je doe-het-zelfzaak.

Ramen plaatsen met ankers

Als je ankers gebruikt, schroef je ze op de zijkanten van het kozijn. Vooraleer ze te bevestigen, moet je ze in een hoek van 90° plooien. Op de hoogte van de ankers kap je met een hamer en beitel gaten in de sponningen.

Ramen plaatsen met pluggen

Daarnaast kan je speciale kozijnpluggen gebruiken. Op het uiteinde van de pluggen zit een stukje dat bij het aanschroeven opentrekt en zo het raamkozijn op zijn plaats houdt. Je boort gaten in de muur voor de pluggen met een boor van 10 cm. Een bevestiging per 30 cm volstaat.

Ramen plaatsen: raamkozijn afwerken

Voor de afwerking zaag je om te beginnen de uitstekende delen van de houten wiggen af. Gebruik daarna PU-schuim om de naden en kieren rond het kozijn op te vullen. Vergeet niet om de kozijnen in kunststof te beschermen met afplaktape. Nadat het schuim is gedroogd, snij je de overtollige resten weg met een breekmes. Ten slotte werk je het volledig af met silicone rondom het hele kozijn. Als het voor houten ramen hebt gekozen, plaats je nu ook nog het glas in het raamkozijn.

25/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

E
Edwin

Hoe bevestig ik een deur met aan beide zijden een raam?

  IT
  Iwonen Team

  Beste Edwin,

  wat bedoel je juist met je vraag? Je werkt toch sowieso met een deurkader?

  Mvg,

  Homeproved

   E
   Edwin

   Als een vitrineraam, hoe maak ik de deurkader vast?
   Zodanig dat de ramen niet gaan trillen als de deur dichtslaat.

    IT
    Iwonen Team

    In dat geval zou ik de bovenkant en onderkant trachten te verankeren maar dit is wel een zeer specifieke vraag. Voor alle zekerheid raad ik je dan ook aan om even raad in te winnen bij een schrijnwerker in de buurt.

    Veel succes!

     E
     Edwin

     Dank je, Iwonen.

Bekijk 4 andere vragen over dit project