Zelf kliklaminaat leggen: hoe en wat?

Kliklaminaat is heel populair, vooral omdat het er mooi uitziet, duurzaam en onderhoudsvriendelijk is. Maar ook omdat het vrij gemakkelijk is om te plaatsen. 90% van de mensen slagen erin om deze klus zelf tot een goed einde te brengen. Wij zetten de verschillende stappen op een rijtje.

Kliklaminaat leggen: voorbereiding

Vooraleer je begint, moet het pleisterwerk volledig afgewerkt zijn. Leg de kliklaminaat gedurende 48 uur in de ruimte waarin hij geplaatst wordt zodat hij zich aan de temperatuur en de luchtvochtigheid kan aanpassen. De ondergrond moet proper, droog en volledig vlak zijn. Om opstijgend vocht te vermijden, moet je een folie van minimum 0,15 mm dik plaatsen. Op de folie wordt een tussenvloer aangebracht die een isolerende, geluidswerende en egaliserende functie heeft.

Hoe plaatsen?

Het grote voordeel van kliklaminaat is het gebruiksgemak. Bij het plaatsen kan je het gewoon in elkaar klikken wat het werk vergemakkelijkt en versnelt. De panelen plaats je onder een hoek van 20 à 30 graden tegen het al geplaatste paneel. Beweeg het zachtjes op en neer en oefen een voorwaartse druk uit. De panelen zullen vanzelf in elkaar klikken. Je hoeft dus helemaal geen lijm of nagels te gebruiken. De vloer is ook beter bestand tegen vocht en gemakkelijk demonteerbaar.
Je moet er wel rekening mee houden dat het kliklaminaat kan uitzetten. Daarom moet je langs de wand en een uitzettingsvoeg van zo’n 10 mm voorzien.

Kliklaminaat leggen: afwerking

Voor de afwerking zijn er plinten verkrijgbaar in dezelfde kleur en structuur als de laminaat zodat je een mooi geheel verkrijgt. Je bevestigt ze met een speciale strip tegen de muur. Er zijn plaatsen waar je geen plinten kan plaatsen. Daar kan de voegen opvullen met een elastische pasta.

Kliklaminaat kan je in alle kamers leggen, op voorwaarde dat het niet met vocht in aanraking komt. In de badkamer kan je het dus beter niet plaatsen, maar in de keuken, woonkamer en slaapkamers past het perfect.

26/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?