Zelf geurkaarsen maken: dampen om bij weg te dromen

Zelf geurkaarsen maken

Het wordt nog niet meteen zomers warm, dus wij graven ons graag nog een paar maanden in in onze zetel. Bij zo’n cosy thuisblijfavonden horen een aantal vaste attributen: het fleecedekentje, natuurlijk, maar ook gezelligmakers zoals een kop thee, een goed boek én … geurkaarsen. DIY-koningen en -koninginnen kunnen de uitdaging vast al ruiken: zelf geurkaarsen maken kan toch zo moeilijk niet zijn? Klopt!

Geurkaarsen: gezellig én gezond

Waarom je je zou bezighouden met geurkaarsen maken? De meest voor de hang liggende voordelen van geurkaarsen moeten we je vast niet verduidelijken – lekker geurtje, sfeervol vlammetje – maar wist je ook dat geurkaarsen je lichaam een echte opkikker geven? Voor je je paraffine of bijenwas bovenhaalt, zetten we enkele ingrediënten én hun heilzame werking op een rijtje:Zelf geurkaarsen maken:

 • Lavendel doet wonderen om stress te verminderen en hoofdpijn te verlichten. Bovendien is een lavendelkaars ook een must in de slaapkamers van woelers en wroeters, want je komt er helemaal door tot rust.
  Ook vanille heeft rustgevende eigenschappen (en daarmee hebben we het niet over ‘je rond eten aan vanillecake en daarna uitgeteld onderuitzakken in de zetel’ …)
 • Kaneel heeft evenveel vijanden als vrienden, maar voor de fans zorgt een flinke snuif aan het kruidige goedje voor een heuse energieboost
 • Munt maakt alles beter – of toch minstens ‘frisser’! In de zomer houdt een muntkaars je actief en alert, terwijl munt net zo goed een must is voor winterse ochtenden waarop je je ogen maar moeilijk open krijgt.

Topcombinaties om zelf geurkaarsen mee te maken

Geurkaarsen moeten natuurlijk niet alleen goed ruiken, maar er ook mooi uitzien als ze in je woon- of slaapkamer staan te pronken. Daarom giet je je was niet zomaar in het eerste het beste potje. Enkele combinaties waar je neus in gaat willen begraven:

 • rozemarijn en lavendel in paarse glazen vaasjes
 • vanille in keramische kommen
 • kaneel in een koperen potje
 • theeblaadjes in een ouderwets gebloemd theekopje
 • pepermunt in feestelijke glaasjes
  Zelf geurkaarsen maken:Zelf geurkaarsen maken

De lont erin! Zo ga je te werk…

Kaarsen maken begint met het smelten van je grondstof: stearine, paraffine, bijenwas of sojawas, maar ook stompjes van oude kaarsen kunnen perfect dienen. Dat doe je het best ‘au bain-marie’ en niet rechtstreeks op het vuur of in de microgolfoven. Terwijl de was langzaam vloeibaar wordt, neem je er je vormpjes bij: bevestig de lont met plakband op het midden van de bodem.

Klaar? Giet dan de gesmolten was in de mal en hou je lont in de gaten, want het is geen pretje om hem achteraf weer uit de kaarsenbrei te moeten vissen. De vanille-, kaneel- of lavendelstokjes stop je simpelweg in het warme mengsel, maar natuurlijk niet te dicht bij de lont. En daarna? Het resultaat aansteken natuurlijk, al dan niet met pijn in het hart. Bekijk het van de positieve kant: als deze kaars op is, kun je gaan experimenteren met nieuwe kleuren en geuren!

 

19/02/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?