Zelf een schommel maken

Schommels zorgen al generaties lang voor uren plezier en vertier. Indien je een ruime tuin hebt, is het een leuke extra voor je kind. In vele doe-het-zelf zaken vind je kant-en-klare oplossingen voor schommels. Maar besef dat een eigen schommel maken ook eenvoudig zelf kan gebeuren.

Je eigen schommel maken: stap voor stap

Om ervoor te zorgen dat het maken van je eigen schommel een succes wordt, leggen we elke handeling stap voor stap uit. Doorloop het stappenplan en ga zelf aan de slag!

1. De plaats van je schommel bepalen

Je start met de plaatsbepaling van de schommel. Belangrijk hierbij is dat je voldoende ruimte voorziet, zorg dat er geen tuinmeubelen of andere voorwerpen zich in de buurt van de schommel bevinden. Stel de schommel ook goed zichtbaar op, zo heb je steeds de volledige controle.

2. Steunpalen monteren

Vervolgens ga je de steunpalen aan elkaar bevestigen. Langs beide kanten zullen telkens twee gekruiste steunpalen, de bovenliggende draagbalk ondersteunen. Leg twee steunpalen gekruist over elkaar, waarbij er minimum 30 cm boven de kruising uitsteekt. De steunpalen dienen elkaar te kruisen onder een hoek van 30° tot 40°.

Ondersteun de bovenste balk, zodat hij recht op de onderste paal steunt. Boor vervolgens door de twee balken heen en bevestig de twee palen aan elkaar door middel van een lange bout en een bijpassende moer.

3. Plaats de dwarsbalk van je schommel

Zet de twee steunconstructies recht en leg de dwarsbalk ertussen. Zorg ervoor dat de dwarsbalk zeker 10cm langs weerszijden uitsteekt en bevestig de dwarsbalk met elke steunpaal via een bout. In totaal heb je hiervoor dus 4 bouten nodig. Twee bouten voor de ene steunconstructie en twee voor de andere. Eens de dwarsbalk goed is bevestigd, kan je nog een lat aanbrengen tussen de twee steunpalen voor extra steun.

4. Je schommel vastzetten

Graaf vervolgens vier gaten om de schommelconstructie te bevestigen. Graaf de vier putten even diep en minstens 70cm diep. Leg ook een hard voorwerp onderaan het gat, zodat de palen niet dieper wegzakken bij het storten van het beton.

5. Je schommelstoel bevestigen

Tot slot hoef je enkel nog de schommelstoel te bevestigen. Maak hiervoor gebruik van speciaal voorziene schommelhaken. Ga ineens voor gegalvaniseerde schommelhaken en voorkom op deze manier roestvorming. Bevestig de haken aan de dwarsbalk en maak het touw van de schommelstoel hieraan vast. Schommel goed gemonteerd? Trek nog een laatste keer alle bouten goed aan en laat het schommelplezier van start gaan!

20/09/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?