Zelf een sauna plaatsen

In de meeste doe-het-zelf-zaken kan je een kant-en-klaar bouwpakket kopen met al het materiaal om zelf een sauna te plaatsen. Het is een hele klus maar je kan ze volledig zelf afwerken, vanaf het plaatsen van het houten grondkader tot en met de afwerking in de sauna zelf. Ontdek hier het stappenplan!

Onderdelen sorteren en grondkader plaatsen

Eerst en vooral moet je alle onderdelen sorteren zodat je goed voorbereid aan de start komt. Daarna kan je aan de opbouw beginnen. Leg de houten latten voor het grondkader op de vloer en verbind ze met nagelklemmen. Let erop dat het kader volledig waterpas ligt en de hoeken 90°C zijn. Daarna plaats je de wandpanelen. Begin bij een hoek en plaats de panelen in de juiste volgorde. Je kan ze in elkaar schuiven en in de hoeken vastschroeven.

Sauna plaatsen: dakpanelen

Nadat je de draaglat hebt geplaatst, kan je de dakpanelen erop leggen. Je moet ze in elkaar bevestigen en alle verbindingen goed aanspannen. De volgende stap is het plaatsen van de deur. Het is belangrijk dat het goed gebeurt om te voorkomen dat er via de deur warmte ontsnapt. Je schroeft het kader langs beide kanten van de wand vast en zorgt ervoor dat de deur goed sluit. Daarna bevestig je het houten handvat en het slot in de deur.

Banken installeren

Om de banken te plaatsen, moet je eerst de steunbalken (met schroeven) tegen de zijwanden bevestigen. Bij de meeste bouwpakketten zijn de zittingen voorgemonteerd dus die moet je alleen op de steunbalken vastschroeven.

Sauna plaatsen: verwarmingstoestel en afwerking

De sauna wordt met een kachel verwarmd die je naast de deur plaatst. Je moet wel wat ruimte voorzien tussen de kachel en de zijwand. Onderaan moet een opening naar buiten zitten om verse lucht aan te zuigen. Er is ook een gat voorzien voor de afvoer. Tot slot moet je het verwarmingstoestel aansluiten. Om geheel af te maken, installeer je sfeervolle verlichting in de sauna. Zorg voor lampen die ‘sauna-bestendig’ zijn.

23/05/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?