Zelf een kraan vervangen

Is je kraan aan vervanging toe? Lekt ze of is ze wat verouderd? Haal dan de loodgieter in jezelf boven en plaats zelf een nieuwe kraan. En gebruik dit stappenplan als leidraad.

Wat heb je nodig?

Materiaal

  • Kraan
  • S-koppelingen (2)
  • Tape

Gereedschap

  • Waterpas
  • Bahco-sleutel
  • Steeksleutels
  • Liniaal

Al dit materiaal vind je bij jouw doe-het-zelfzaak.

Hoofdkraan afsluiten

Een kraan vervangen, begint – zoals ook bij andere klussen – bij een goeie voorbereiding. Vooraleer je met deze klus begint, draai je eerst de hoofdkraan toe en zet je alle kranen in huis open zodat al het water er kan uitkomen. Om beschadiging van je badkuip, douchebak of wasbak te vermijden, leg je best een handdoek op de bodem.

Kraan vervangen: de S-koppelingen plaatsen

Schroef de oude kraan los en verwijder de rozetten en de S-koppelingen. Vooraleer je de nieuwe S-koppelingen plaatst, wind je er eerste tape rond. Controleer of ze goed vast zitten door de kraan er al eens losjes op te schroeven. Als het nodig is, kan je de koppelingen bijstellen. Ze moeten allebei even diep zitten en precies op dezelfde hoogte worden geplaatst. Plaats de rozetten en bevestig tape met de klok mee rond de vrije uiteinden van de S-koppelingen.

Nieuwe kraan bevestigen

Schroef nu de nieuwe kraan met de hand op de S-koppelingen. Gebruik daarna een Bahco-sleutel met een doekje tussen de sleutel en de kraan om de kraan goed vast te draaien. Zo wordt je kraan niet beschadigd. Sluit nu alle kranen die je in het begin hebt geopend. Open de hoofdkraan en controleer of de kraan lekt.

Je badkamer of keuken zal een heel andere uitstraling krijgen met een gloednieuwe en blinkende kraan. Om water te besparen, doe je er goed aan om een thermostatische kraan te kiezen.

30/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?