Zelf een epoxyvloer leggen? Lees eerst onze tips!

Zelf een epoxyvloer leggen? Lees eerst onze tips!
Heb jij de voordelen van een epoxyvloer al ontdekt? Een epoxy gietvloer is honderd procent egaal, naadloos en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het zijn stuk voor stuk voordelen die een klassieke tegelvloer niet heeft. Zelf een epoxyvloer leggen vormt bovendien een leuke maar bovenal haalbare uitdaging voor elke doe-het-zelver.

Epoxy is niet hetzelfde als beton

Voor we de mouwen opstropen, toch nog even dit misverstand de wereld uit helpen: een epoxyvloer is niet hetzelfde als een gepolierde betonvloer! Die laatste is dan wel goedkoper, een epoxyvloer biedt veel meer voordelen. Naast een ruime kleurkeuze (in matte of zijdeglans afwerking) is epoxy ook te allen tijde waterdicht, niet-poreus en stofvrij, wat de gietvloer een stuk onderhoudsvriendelijker maakt dan beton. Een epoxyvloer neemt ook altijd de kamertemperatuur aan en is dus veel warmer dan een betonvloer. En dan nog dit: een epoxyvloer kan aangebracht worden op OSB-platen, een houten vloer, tegels of andere bestaande vloeren. Met een dikte van 3 millimeter is een epoxyvloer even dragend als een gepolierde betonvloer van 10 centimeter.

Een epoxyvloer leg je in lagen

Een epoxyvloer leg je in drie lagen. Eerst wordt op de bestaande vloer of chape een primer aangebracht. op basis van epoxyharsen. Zorg ervoor dat die eerste laag volledig stofvrij is. Daarover wordt de gietvloer aangebracht. Dat kun je op twee manieren: gieten (zoals de naam ‘gietvloer’ doet vermoeden) of uitrollen met een verfroller. Gebruik in het eerste geval een lijmkam om het geheel mooi egaal te verspreiden over de vloer. Let op: al naargelang de samenstelling en de fabrikant kan de samenstelling en dikte van de gietlaag verschillen. Volg het advies van de fabrikant voor het beste resultaat (meestal ongeveer 3 millimeter). In een laatste fase wordt de transparante afwerkingslaag aangebracht in polyurethaan. Die laag zorgt ervoor dat de epoxyvloer krasvast is en beschermd wordt tegen uv-stralen. Laat alles nu netjes uitharden en je vloer is klaar! Klinkt dit als Chinees? Geen nood, een vakman gespecialiseerd in gietvloeren kan je hier ook in bijstaan.