Zelf een dakterras aanleggen

Woon je in de stad of heb je een kleine tuin? Dan is een dakterras aanleggen de ideale oplossing om buitenruimte te creëren. Hoe begin je eraan?

Voor je je smijt in de werken om een dakterras te bouwen, sta je best even stil bij enkele belangrijke vragen.

Is mijn dak wel geschikt voor een dakterras?

Een potentieel dakterras herken je aan een bestaande buitenruimte met een raam dat je makkelijk tot nieuwe toegangsdeur kan omvormen.

Het is logischerwijze goedkoper en gemakkelijker om een plat dak tot dakterras om te vormen, maar er zijn ook opties voor een hellend dak. Zo kan je een extra muur opbouwen om een vlakke ondergrond te creëren of je kan een ‘omgekeerde dakkapel’ maken, door als het ware een stuk uit het dak te halen.

Hoe groot zal het dakterras zijn?

De grootte van een dakterras is afhankelijk van de beschikbare ruimte en meestal ook van privacy. Het is namelijk niet aangenaam om een op een terras te zitten dat uitkijkt over de eigendom van de buren. Stedenbouw zal ook geen vergunning toekennen als er inkijk is bij de buren of verplichten om een ondoorzichtige muur of paneel te plaatsen. Ook het plaatsen van een luik of een trap naar het dakterras zal een deel van de ruimte innemen.

Hoeveel kost het?

Voor een eenvoudig dakterras moet je toch al snel rekenen op een kost van een paar duizenden euro’s, maar je kan ver gaan in de afwerking van je dakterras. Gratis en vrijblijvend prijzen voor een dakterras opvragen kan hier. Het is wel belangrijk om te weten dat een dakterras de waarde van jouw woning naar omhoog haalt. Zo kan jouw woning tot 10% meer opbrengen met een dakterras. Hou best ook nog wat budget over voor meubels en accessoires.

Heb ik voor een dakterras een vergunning nodig?

Raadpleeg een architect of de stedenbouwkundige dienst van jouw gemeente en zoek uit of je een bouwvergunning nodig hebt. Ook al heb je geen vergunning nodig, je licht toch best even de buren in, zodat ze niet zullen klagen tijdens de werken.

Hoe kan ik mijn dakterras inrichten?

Veel dakterrassen worden afgewerkt met bankirai, maar tegels of een stenen vloer zijn ook perfect mogelijk.

Zorg dat jouw plantenbakken niet te zwaar zijn, daarom zijn plastieken potten een goede optie, net zoals een mix van potgrond met perlite of hydroleca. Deze zijn verkrijgbaar bij jouw doe-het-zelfzaak. Op beschutte terrassen kan je zuiderse planten zetten zoals olijfbomen of zelfs appelsienenbomen. Op open terrassen met veel wind zijn grassen en bamboe een goede keuze.

Ook wat betreft de tuinmeubels kies je best voor lichtgewichten.

Een goede buitenverlichting is essentieel om de juiste sfeer op het terras te creëren, dus je denkt er best over na voor je het terras gaat bouwen. Je kan buitenverlichting verkrijgen bij jouw doe-het-zelfzaak. Een paar waterdichte stopcontacten zijn nuttig voor extra apparaten.

19/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?