Verfborstels voor al uw schilderwerken

Uw woning is toe aan een nieuwe schilderbeurt. U trekt vol goede moed naar de doe-het-zelf-zaak, maar blijkt dat het aanbod aan verfborstels zo overdonderend groot is, dat u werkelijk niet weet wat te kiezen. Daarom testte Homeproved verschillende types verfborstels voor u, zodat u voortaan met voorkennis naar de winkel gaat.

Verborstels of verfrollen?

Gaat u muren schilderen, ramen schilderen, de keuken verven, het plafond schilderen of deuren schilderen, waarschijnlijk weet u wel dat verfborstels gebruikt worden voor afwerking en kleine schilderwerken, terwijl u met verfrollers snel grote oppervlaktes schildert. Maar er bestaan veel verschillende soorten verfborstels met telkens andere eigenschappen die bepalen voor welke schilderklus ze zich lenen.

Natuurlijke haren of synthetische haren?

Zo bestaan er verfborstels met synthetische haren of natuurlijke haren. Verfborstels met synthetische haren zijn geschikt voor verf op waterbasis en synthetische verf. Deze borstels zijn gemakkelijk te reinigen door ze af te spoelen met water. Borstels met natuurlijke haren worden doorgaans gebruikt voor olieverf. Deze verfborstels zijn te reinigen met white spirit.

Soorten verfborstels

  • Platte verfborstel

De platte verfborstel wordt heel vaak gebruikt. Verkrijgbaar in verschillende diktes, wordt hij ingezet voor verschillende klussen. Hij is uiterst geschikt om te lakken, te beitsen en te vernissen. Als u grotere oppervlakken gaat schilderen, is deze verfborstel een goede keuze.

  • Ronde verfborstel

De ronde verfborstel heeft een kleiner oppervlak, wat hem geschikt maakt voor nauwkeurig schilderwerk. Deze kwasten zijn ideaal voor het aanbrengen van acrylverf, alkydverf of lakverf op deuren of raamkozijnen. De ronde verfborstels zijn verkrijgbaar in verschillende diktes: hoe preciezer de klus, hoe dunner de verfborstel. Vaak zijn ronde borstels ook omsloten door een koord die kan worden aangetrokken, zodat de haren van de ronde verfborstel goed samenblijven. Hierdoor kan de verf gemakkelijker uitgestreken worden.

  • Radiatorkwast

De radiatorkwast is een smallere kwast met een lange steel. Bovenaan maakt deze verfborstel een knik, dit maakt het mogelijk om moeilijk bereikbare plaatsen te schilderen, zoals ruimtes achter een radiator of een buis.

  • Blokwitter

De blokwitter, witborstel of blokkwast is een vierkantige kwast met lange haren. Het grote voordeel van deze verfborstel is dat hij veel verf in één keer kan opnemen en ideaal is om grote oppervlakken te schilderen, zoals muren en plafonds. Door zijn lange haren kan de blokwitter ook gemakkelijk verf verspreiden in de poriën van steenwerk, ruwe materialen of ondergronden met profielen.

05/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?