Tuinonderhoud: groen gras tijdens heel de zomer

Iedereen droomt van een groene grasmat in zijn tuin, maar bij warme temperaturen lijkt die droom soms veraf. Dor en verkleurd gras duiken al snel de kop op. Gelukkig zijn er remedies om dat tegen te gaan en het frisse groen weer tot leven te wekken. Wij zetten ze even op een rijtje.

Geef onkruid geen kans

Een gedegen tuinonderhoud begint bij het wieden van onkruid. Dat kan altijd de kop opsteken, zelfs in de meest gezonde gazons. Wanneer het onkruid genoeg blad heeft gevormd, kan je het gemakkelijk uitsteken of met een onkruidverdelger te lijf gaan. Onkruidverdelger moet je wel enkele dagen laten inwerken. Krijg je te maken met mosvorming? Dan is je gazon te zuur en heeft hij kalk nodig. Om mos te bestrijden, gebruik je een mosbestrijdingsmiddel.

Tuinonderhoud: gazon bemesten

Voor het bemesten van het gazon gebruik je het beste een strooiwagentje zodat de meststoffen gelijkmatig wordt verdeeld. Na het bemesten laat je het gras 24 uur rusten. Je gebruikt bij voorkeur langzaam werkende mest. Bij kortwerkende meststoffen moet je iedere maand aan de slag gaan. Na het bemesten moet je het gras met water besproeien. Verder vermijd je hete, zonnige en droge dagen om deze klus te doen.

Verluchten en verticuteren

Bij tuinonderhoud hoort ook regelmatig verluchten en verticuteren. Zo behoud je een gezonde grasmat. Bij verluchten wordt de toplaag van het gazon uitgekamd. Je kan ook organische meststoffen of composietbacteriën over het gazon uitstrooien die mos- en grasresten in vruchtbare humus omzetten zo het gras extra voeden en verluchten.
Tijdens het verticuteren wordt verharde grond weer opengesneden zodat er kleine kanaaltjes ontstaan. Vocht, meststoffen en zuurstof kunnen beter tot de wortels van het gras doordringen. Bovendien kan je er afgestorven gras, mos en maairesten mee verwijderen. Een keer per jaar verticuteren is voldoende.

Tuinonderhoud: grasmaaien

Om gras in topconditie te verkrijgen, moet je het regelmatig maaien: een keer per week in de lente en om de twee weken in de zomer. Let erop dat je het gras niet te kort maait want zo krijg je kale plekken en geef je onkruid vrij spel. Een hoogte van 4 cm is ideaal. Bij de laatste maaibeurt voor de winter mag je gras wat hoger laten zodat het sterk genoeg is om de winter door te komen.

06/05/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?