Tuinkalender: lentebloemen, struiken en heesters snoeien

Forsythia, seringen, kruisbes, Japanse kweepeer, … met hun mooie kleuren brengen lentebloemen en kleine fruitbomen vrolijkheid op terrassen en tuinen. Om optimaal van hun schoonheid en hun vruchten te kunnen genieten, moet je weten hoe ze te snoeien!

Over het algemeen kiezen we voor kleine struiken om bij mooi weer te kunnen genieten van de schoonheid van hun bloemen en vruchten. Maar als je de tuinkalender niet respecteert, zullen jouw lentebloemen en vruchten misschien niet aan de struiken verschijnen! Dus volg deze raad op voor je de snoeischaar ter hand neemt.

Snoeien, belangrijke stap

Planten, struiken en bomen snoeien zorgt ervoor dat ze in goede gezondheid blijven, want deze handeling verlucht en verlicht de planten. Bovendien krijgen ze een mooie vorm, wat hun groei en bloei bevordert.

Wanneer struiken met lentebloemen snoeien?

Lentebloeiers krijgen hun bloemen op de takken die het jaar voordien zijn gegroeid. Je moet ze dus vooral niet snoeien voor ze bloeien, want dan zal er misschien geen enkele bloem groeien! Je moet deze struiken dus net na de bloei snoeien.

Hoe snoeien?

  • Snoei jouw lentebloeiers net nadat de bloemen zijn uitgebloeid (tussen april en juni, afhankelijk van de soort). Om een mooie groei te bekomen, raden we jou aan om ze snel na het afvallen van de bloemen te snoeien.
  • Gebruik steeds scherp tuingereedschap om goed te kunnen snoeien.
  • Begin met het verwijderen van dode en gebroken takken aan de basis van de stam. Deze herken je de verhouting en de dikte van de takken.
  • Verlicht de plant vervolgens door de vertakkingen te snoeien. Hiervoor dien je voorzichtig deze vertakkingen weg te knippen dicht tegen de stam. Let erop dat je de hoofdtak laat staan.
  • Door regelmatig de verwelkte bloemen weg te knippen krijg je een continue verluchting van jouw struiken. Hiervoor moet je de bloemen wegknippen. Opdat de plant genoeg energie zou bewaren om te groeien, moet je de bloemen wegknippen vlak boven de twee eerste blaadjes (maar voor de zaadjes).

Let op: zorg dat je nooit de nieuwe takken van het jaar snoeit, want dan krijg je geen bloei het komende jaar. Heb je veel snoeiafval, dan kan je gebruik maken van de hakselaar!

Voorbeelden van struiken die in de lente gesnoeid moeten worden ?

 

03/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?