Tuin advies voor de herfst

Tuin advies voor de herfst
Nu de zomer voorbij is, zijn onze tuinen dikwijls in niet al te beste staat. De droogte in de zomer, het veelvuldig gebruik van de tuin, onkruid en tuinafval zorgen er allemaal voor dat het gazon en de planten het tijdens de zomer zwaar te verduren hebben gekregen. Het moment is dan ook aangebroken om je planten goed te verzorgen en ze op de winter voor te bereiden. Gebruik ons tuin advies als leidraad en ga meteen aan de slag.

Tuin tips voor de herfst

Bereid het gazon voor op de winter

Aan de behandeling van het gazon moet je voldoende aandacht besteden ! Verwijder dorre bladeren, onkruid, fruit, dor hout en al het andere afval dat je gazon kan beschadigen en mosophoping met zich meebrengt. Verzamel het afval, maal het fijn en maakt er compost van. Maai je gazon nog een laatste keer, maar zorg ervoor dat het gras niet te kort wordt zodat je gazon niet te veel lijdt onder guur weer en winterse grillen. Dit is ook het moment om je beplantingen te bemesten. Kies voor organische kunstmest en kies per plantengroep een specifiek soort mest. Iedere plant heeft immers andere mest nodig. Voor meer info en tuin advies kan je altijd terecht bij je doe-het-zelfzaak.

Versterk je bomen en struiken

In de herfst kan je de wortels van de bomen en struiken in je tuin versterken zodat ze het gure winterweer goed doorkomen. Verwijder de dode bladeren en gooi ze in de compostbak. Ook zieke bladeren en rot fruit kan je best bij de compost doen om zo het risico op ziekten te beperken. De herfst is ook de ideale periode om dode takken te verwijderen. Let er wel op dat je bomen en struiken niet snoeit want daarmee riskeer je dat de nieuwe takken en twijgjes niet bestand zijn tegen de koude en de vrieskou.

Neem je moestuin onder handen

Als je een moestuin hebt, start dan met het oogsten van de laatste groenten, verwijder oude planten en tuinafval en wied het onkruid. Verwijder het onkruid met de hand of met een natuurlijke onkruidverdelger. Breng een beschermende laag (van droog gras) aan zodat het onkruid niet de kans krijgt om weer te groeien. Bewerk de grond met een hark en bedek hem met  organisch materiaal zoals compost of dode bladeren.

Nieuwe planten en groenten

Je kan ook perfect nieuwe beplanting voorzien. De herfst is immers het ideale seizoen om te kiezen voor bepaalde variëteiten van planten en groenten. Je zal zien dat ze de volgende lente mooi in bloei staan. Kool, wintersla, knollen, zuring, look, coniferen, struiken, bloemenbollen, wintervaste planten, rozenstruiken, fruitbomen, … er is heel wat vegetatie dat geschikt is om tijdens de herfst aan te planten. Als je ze tijdens dit seizoen plant, ben je er zeker van dat ze lang meegaan. Nog een tip : vergeet niet om bij de beplanting natuurlijke mest en compost te gebruiken.

Uitsmijter

Vergeet ook de vogels niet. Controleer de etensbakken, maak ze schoon en voorzie vanaf november nieuw voedsel en graantjes.