Tips om je kelder in te richten

Wil je extra ruimte in je huis? Waarom dan niet je kelder herorganiseren? Je kelder inrichten is een uitstekende oplossing om over een extra kamer te beschikken. Homeproved geeft je enkele bruikbare tips om dit tot een goed einde te brengen.

Je kelder kan perfect dienst doen als volwaardige kamer. Om te beginnen zorg je ervoor dat hij proper en bewoonbaar is. Zodra dat gebeurd is, kan je je kelder gemakkelijk omvormen in een speelzaal, sauna, bibliotheek of homecinema of gewoon een plek waar je met vrienden vertoeft.

Tijd om te poetsen

Vooraleer je met de inrichting van je kelder begint, moet je hem grondig poetsen. Wanneer alle meubelstukken verplaatst zijn, kan je het stof wegnemen en de vloer schoonmaken. Denk eraan om de gaten te dichten en de zichtbare leidingen te verbergen.

Beschermen tegen vocht

Vocht is de eerste vijand van een gebouw. Het brengt schade toe aan de stevigheid en ook de gezondheid van de bewoners. Als je met vocht in je woning te maken krijgt, moet je ofwel de grond rond je huis draineren ofwel een vochtwerend product op je buitenmuren aanbrengen. Als dat niet mogelijk is, doe je best een beroep op een professional die een vochtwerend product in je muren zal injecteren.

Een optimale ventilatie

Om vocht te vermijden moet je ook ventilatie voorzien. De verluchtingsgaten in een kelder zijn meestal niet voldoende om het vocht en de vervuilende stofdeeltjes af te voeren. Maar daarvoor is er een oplossing voorhanden: een gecontroleerde mechanische ventilatie. Dat is een systeem met een dubbele luchtstroom ­ naar binnen en naar buiten ­ en met warmterecuperatie. Je doet daarvoor best een beroep op en gespecialiseerde firma die je een pakket op maat zal leveren.

Een goede isolatie

Om comfortabel te zijn, moet een kelder goed geïsoleerd worden. Op de vloer breng je een isolatielaag aan en daarop wordt de vloerbekleding van je keuze geplaatst. Je gebruikt isolatieplaten (verkrijgbaar bij je doe-het-zelfzaak) waar je de vloer rechtstreeks op aanbrengt. Tegen de muren kan je best een metalen structuur aanbrengen en tussen de muur en die metalen plaat isolatiemateriaal plaatsen. Op de metalen structuur bevestig je daarna gipsplaten of lambriseringen.

Elektrische leidingen

De elektrische installatie in de kelder is niet ingewikkeld, maar moet wel voldoen aan de wettelijke regelgeving. Zo vermijd je eventuele kortsluitingen of andere schadegevallen. Als je hiermee geen ervaring hebt, kan je dit soort klus best overlaten aan een professional.

Mooie verlichting

Je moet goed nadenken over de verlichting die je in de kelder plaatst. Kies een geschikte verlichting die de juiste sfeer oproept. Voorzie wand- of plafondlampen voor een algemene verlichting maar ook een aantal aparte lichtpunten. Wanneer een deel van je kelder zich boven de grond bevindt, kan je voor natuurlijk licht ook glas in de wanden plaatsen.

Je kelder inrichten

De binneninrichting van je kelder doe je in functie van waarvoor je hem zal gebruiken. Kies de juiste vloerbekleding en schilder de muren in je favoriete kleur. Daarna hoef je alleen nog je meubels te installeren en klaar is kees.

Voor meer informatie, technische tips en het materiaal dat je moet gebruiken, kan je altijd raad vragen bij je doe-het-zelfzaak.

06/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?