Terras afvoer zelf aanleggen

Een terras afvoer is absoluut noodzakelijk om regenwater af te voeren, maar ook erg handig om het water na een poetsbeurt kwijt te geraken. Roostersystemen worden nog altijd veel gebruikt, maar tegenwoordig bestaan er afvoergoten die discreet zijn en esthetisch geslaagd. Ontdek hier hoe je zelf een terras afvoer aanlegt.

Terras afvoer: voorbereiding

Eerst en vooral moet je op de plaats waar de goten komen, het gazon uitgraven. De graszoden, die je op het eind gewoon terugplaatst, moet je afsteken met een schop. De goten voor de terras afvoer worden in gestabiliseerd zand gelegd. Je maakt het gestabiliseerd zand in een betonmolen en je gebruikt 7 delen zand per deel cement (en wat water). Wil je tijd besparen? Dan kan je gebruiksklaar gestabiliseerd zand in de winkel kopen. Om een ideale afwatering te verkrijgen, moet je ervoor zorgen dat de goten 2 tot 5 mm lager dan het terras liggen.

Goten plaatsen

De goten plaats je tegen het terras in het gestabiliseerd zand. Tegenwoordig zijn er sets verkrijgbaar die in elkaar passen. Voor een goeie hechting kan je het beste wat lijm gebruiken. Het zand moet je tegen iedere goot goed aandrukken en op het eind moet je de laatste goot op maat afzagen met een slijpschijf. Bovenop de goten breng je aarde aan waarop je de graszoden plaatst. Om esthetische redenen kan je ook afvoersleuven gebruiken. Je moet de goten dan vóór het aanleggen van het terras plaatsen.

02/07/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?