Tegels leggen, plaats je eigen terras

Grote tegels zijn trendy. Ze zijn mooi en hebben een ‘vergrotend effect’. Wat vaak ook mooi is. Grote tegels plaatsen is niet moeilijk, al vergt het heel wat fysieke inspanning. En er zijn een aantal dingen die je zeker niet uit het oog mag verliezen. We overlopen de stappen.

Welk materiaal hebben we nodig om tegels te plaatsen?

  • Meetapparatuur + waterpas
  • Een tegelsnijder
  • Zand + cement
  • Waterpas
  • Hark + Lange plank
  • Zachte hamer
  • Een keerborstel

Meten is weten

Stap 1 : Meet nauwkeurig de oppervlakte op dat je weet hoeveel tegels je nodig zult hebben. De kans dat je een exact aantal tegels nodig hebt is klein, maar je kan er nog steeds een stuk afzagen/slijpen. Bij de aankoop kun je best wat extra tegels kopen… Je weet maar nooit.

Stap 2 : Vooral voor een terras is het aangeraden een zekere hellingsgraad in acht te nemen. Laat deze niet richting uw woning hellen, zodat het water niet binnenloopt bij zware regenval.

Stap 3 : Graaf het oppervlak dat u wil betegelen uit tot een 15 à 20 cm. Indien het terras niet ommuurd is,

Stap 4 : Stort zand in het uitgegraven bed. Houd hierbij rekening met de dikte van uw terrastegels. Een bed van 15 cm diep en met tegels van 2cm diep, zullen we het zand tot 13 cm hoog storten. Vlak het geheel af met een lange plank.

Stap 5 : Hark een laag van 2mm cementpoeder, als stabilisatie, in het oppervlakte van het vlakke zandbed. Stamp aan en vlak het geheel af.

Stap 6 : Laat het plaatsen maar beginnen. Tegel logisch en in functie van de oppervlakte zodat u zo weinig mogelijk tegels hoeft door te zagen. Leg de tegels in het zandbed, zonder er zelf op te lopen. Leg ze direct op hun plaats, goed aansluitend tegen elkaar. Wanneer een tegel niet onmiddellijk goed ligt, tikt u tegen de zijkant tot hij wel goed aansluit.

Stap 7 : Gooi tenslotte wat zand over het nieuwe terras en veeg het in de voegen tussen de tegels. Afspoelen en klaar is kees. Laat een dagje drogen

Stap 8 : Laat de terrasmeubels maar aanrukken.

02/08/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?