Tapijt reinigen: een handleiding

Stofzuigen

Voor je interieur ben je voortdurend op zoek naar decoratieve elementen die ook functioneel, comfortabel én elegant zijn. Een tapijt is een goed voorbeeld: niet alleen is het aangenaam onder je voeten, het geeft ook een visuele touch aan de ruimte. Wat je wel niet uit het oog mag verliezen is het onderhoud. Ontdek daarom snel onze tips om je tapijt te reinigen.

Het ene tapijt beschermt het andere

Als je je interieur netjes wil houden, is het een goed idee om een deurmat met natuurlijke of synthetische vezels aan de ingang van je woning te leggen. Zo kan iedereen die binnenkomt eerst zijn of haar voeten vegen. Dek sowieso ook de spleet onder je deur af. Anders komen stof en ander vuil wel heel makkelijk binnen.

Stofzuigen

De stofzuiger, je onmisbare bondgenoot

De meest efficiënte manier om een tapijt te reinigen? Met een goede stofzuiger, natuurlijk. Dankzij zijn rollende borsteltjes blijft de structuur van het tapijt namelijk mooi intact. Één of twee keer per week stofzuigen is noodzakelijk omdat de stofdeeltjes in de lucht neerdwarrelen en anders op het tapijt blijven liggen.

Tip: met een HEPA-luchtfilter (High Efficiency Particulate Air) kun je alle bacteriën, schimmels en virussen uit de lucht verwijderen. Door zo’n filter op je stofzuiger te gebruiken geef je schadelijke stoffen geen enkele kans.

Je tapijt reinigen: tips voor een onberispelijk resultaat

Voor een grondiger reiniging heb je een vochtige doek en schoon water nodig. Wrijf lichtjes en altijd in dezelfde richting. Gebruik zeker geen zeep of shampoo, want dit zou je tapijt kunnen beschadigen.

Tip: is er een vlek op je tapijt? Geen paniek: met wat soda of verdunde azijn kun je die gemakkelijk wegpoetsen. Het is trouwens ook mogelijk om bepaalde tapijten in de wasmachine te reinigen.

Voor in je keuken of andere plaatsen waar er veel verloop is zijn katoenen of kunstof matten trouwens ideaal. Die kans op vuil worden is daar namelijk groter.

25/12/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?