Roest verwijderen? Dat doe je zo!

roest verwijderen

Water + metaal = roest. Maar dat wil niet zeggen dat je een roestig voorwerp dan maar gewoon moet weggooien. Het is namelijk helemaal niet moeilijk om zelf roest te verwijderen, en de middeltjes daarvoor heb je waarschijnlijk zelfs al in huis. Lees hier hoe je verroeste voorwerpen in een handomdraai weer schoon krijgt!

1. Roest verwijderen met azijn

Azijn werkt heel goed tegen roest! Laat het metaal er een nachtje in liggen en ’s ochtends veeg je het roest er gewoon vanaf. Is het voorwerp te groot is om onder te dompelen? Week wat doeken in azijn en leg die erover heen. Azijn is wel vrij mild, dus het is mogelijk dat je de behandeling een paar keer moet herhalen voordat je alle roest verwijderd hebt.

2. Limoen- of citroensap

Ook andere zure middeltjes helpen tegen roest, bijvoorbeeld citroensap. Strooi wat zout over het roestige gedeelte, laat het voorwerp weken in het sap en schraap daarna de roest eraf. Limoen- en citroensap kun je ook gebruiken om roestvlekken uit kleding of je tapijt te halen.

3. Zuiveringszout

Vermeng een beetje water met zuiveringszout tot een pasta. Smeer de pasta op de roestvlekken en schrob ze eraf met een schuursponsje, staalwol of een tandenborstel. Daarna spoel je gewoon af met water. Klaar!

4. Aluminiumfolie

Je hebt geen staalwol nodig om roest te verwijderen. Aluminiumfolie werkt namelijk ook! Maak er een propje van en schuur daarmee over de roestvlekken. Dompel de prop eventueel eerst in azijn voor een extra goed resultaat.

Tip: ontdek hier nog meer lifehacks met aluminiumfolie.

5. Een aardappel

Ja, echt waar: ook een aardappel kun je gebruiken om roest mee te verwijderen. Snij hem doormidden en smeer hem in met afwasmiddel. Wrijf ermee over het metaal en de roestvlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Nog meer roest om te verwijderen? Snijd het gebruikte stuk gewoon van de aardappel om hem opnieuw in te smeren.

17/09/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?