Regenwaterrecuperatie: een duurzame oplossing!

Regenwaterrecuperatie: een duurzame oplossing!
Regenwater is gratis en bevat geen kalk of chloor. Bovendien is regenwater ideaal om planten te gieten, de auto te wassen, de vloer te poetsen en de wasmachine of WC van water te voorzien op een goedkope en ecologische manier. Met regenwaterrecuperatie bespaar je geld en denk je aan het milieu!

De voordelen van regenwaterrecuperatie

Regenwaterrecuperatie heeft heel wat voordelen:
  • In tegenstelling tot leidingwater is regenwater zacht en bevat het geen kalk. Zo hoef je dus geen kranen, leidingen en huishoudtoestellen meer te ontkalken, je beperkt jouw gebruik van schoonmaakproducten en waterontharders zijn gewoonweg nutteloos. Bovendien is regenwater minder agressief voor de huid, waardoor je het ook in sanitaire installaties kan gebruiken.
  • Met regenwaterrecuperatie gebruik je minder leidingwater, zodat je kan besparen op jouw waterrekening. Waarvoor je het ook gebruikt, regenwaterrecuperatie is milieuvriendelijk en je kan er geld en energie mee besparen.
  • Als regenwater ter plekke gerecupereerd wordt, beperk je zo ook de impact van het transport op het milieu.

Regenwater recupereren met een regenton

Regenwater kan gerecupereerd worden in een regenwaterput of een regenton. Als je bij gebrek aan plaats of geld geen regenwaterput kan plaatsen, is een regenton een eenvoudige en goedkope oplossing. De regenton is meestal heel gemakkelijk te bevestigen aan een afvoergoot. De prijs van een regenton is niet overdreven en er zijn weinig bijkomende kosten. Afhankelijk van het model (gaande van 200 tot 2000 liter) variëren de prijzen tussen 200 en 1000 euro. Daarbij moet je dus nog een kleine kost rekenen voor de aansluiting op de regenpijp. Tip: plaats de regenton in de schaduw, zo vermijd je dat het regenwater te veel opwarmt en dat er zich micro-organismen gaan ontwikkelen.

Regelgeving inzake regenwaterrecuperatie

Sommige gemeenten verplichten het plaatsen van een regenwaterput in nieuwbouwwoningen in hun stedenbouwkundige regelgeving. Informeer dus bij jouw gemeente naar de gangbare reglementeringen.

Een hippe regenton?

 [gallery link="file" orderby="title" include="15177, 15176, 15175, 15174, 15173, 15172, 15171, 15170, 15169"]