Regenput reinigen moeilijk? Neen, zo begin je er zelf aan!

regenwater

De droogte van de afgelopen maanden heeft de waarde van een regenput nog maar eens onderstreept. Denk maar aan het wassen van de auto, het sproeien van het gazon en het wateren van de flora. Regenwater kan ook binnenshuis van nut zijn, bijvoorbeeld bij het doorspoelen van het toilet of het poetsen van de vloer. Een verontreinigde waterput kan hier wel roet in het eten gooien. Zelf jouw regenput reinigen? Hier zijn een aantal richtlijnen om je op weg te helpen.

regenput reinigen proper water

Het voordeel van een betonnen regenput is dat hemelwater en de put op een natuurlijke manier schoon gehouden woorden door micro-organismen die zich nestelen in de betonnen wanden. Toch moet je een paar extra maatregelen treffen om je hemelwater kwalitatief te houden, of je nu een betonnen regenput hebt of een tank uit kunststof:

 • Een goede waterfilter is de startpunt voor een propere regenput. Eigenlijk heb je er zelfs twee nodig: een voorfilter en een vlotterfilter die vuil uit het regenwater weren voor het in de tank kan terechtkomen. Je regenput reinigen staat dus synoniem met de filters een schoonmaakbeurt geven.
 • Helaas biedt een filter geen soelaas tegen kleine vuildeeltjes zoals zand. Deze zinken vervolgens naar de bodem en vormen daar een sliblaag. Een grondige reiniging van de wanden en bodem dringt zich dan op. 

Regenput reinigen: tips voor doe-het-zelver

Onaangename geuren of verkleuring van het water zouden een belletje moeten doen rinkelen. De oorzaken? Een droge sifon of verstopte filters kunnen de katalysator van deze problemen zijn. En de oplossing? De sifon op de overloop van de put opvullen met water of het reinigen (of vervangen) van de filters.

gazon sproeien regenwater

Ook de sliblaag kan naar voren geschoven worden als schuldige. De wanden en bodem moeten dan grondig gereinigd worden. Een droge periode is het moment bij uitstek om de strijd met de sliblaag aan te gaan. Om de put leeg te pompen, gebruik je best een dompelpomp. Let wel op! Deze klus is niet zonder gevaar: wanneer je afdaalt in de regenwaterput, is er kans op co-overgiftiging. Voer dit werkje dus nooit alleen uit en zorg steeds voor verste luchttoevoer. Better safe than sorry? Schakel dan een professionele rioleringswerker in. Hij beschikt over het juiste gereedschap en de nodige kennis om jouw regenput in no-time weer helemaal spik en span te maken.

Het verwijderen van de sliblaag doe je overigens zonder hogedrukreiniger of chemicaliën. Deze zijn namelijk vijand nummer één van de micro-organismen. 

Als de geurhinder, ondanks bovenstaande aandachtspunten nog steeds de bovenhand neemt, is een na-filter met actieve kool jouw laatste redmiddel. De kool zorgt namelijk voor de neutralisatie van de geur en de verkleuring. 

Succes!

11/09/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

EV
Eric Vincke (vraag over foto)

Hoe krijg ik regenwater terug helder. In het wc ziet het er geelachtig uit

  HH
  Hanne Homeproved

  Dag Eric,

  De tips in het artikel zouden al heel wat moeten helpen. Door die te volgen, zou de geelachtige schijn toch al heel wat moeten vervagen.

  Veel succes!

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Homeproved

Bekijk 1 andere vraag over dit project