Ramen vervangen: beter isoleren en minder verwarmen

Ramen vervangen is een uitstekend idee om je woning te verfraaien. En wanneer je voor ramen met een hoge isolatiewaarde kiest, kan je er nog eens aardig wat energie mee besparen. Zo sla je twee vliegen in een klap.

Als je ramen al heel wat jaren meegaan kan je ze best in z’n geheel vervangen. Dat is een aanzienlijke investering maar je verdient ze op lange termijn terug en het comfort binnenshuis verhoogt aanzienlijk. Je ramen vervangen komt erop neer dat je in de winter minder moet verwarmen en het langer warm blijft. In de zomer blijft je huis langer fris en aangenaam.

Ramen vervangen voor een betere isolatie

Wanneer de raamkaders nog in goede staat zijn, is het voldoende om alleen het glas te vervangen. Oude ramen hebben dikwijls nog enkel glas, maar dat is tegenwoordig hopeloos verouderd. Ramen met een hoge isolatiewaarde (dubbel glas is het minimum) vind je bijna overal terug en haalt de cijfers op je energiefactuur aanzienlijk naar beneden.

Ramen vervangen: oude raam demonteren

Om te beginnen moet je het oude raam eruit halen. Demonteer eerst alle bewegende onderdelen. Je schroeft de scharnieren los, te beginnen met de onderste. Daarna kan je het vaste deel van de ramen vervangen. Als het kader met ankers in de muur is bevestigd, zal je een paar stenen moeten uitbreken. Metalen ramen zijn meestal rechtstreeks in de muur vastgeschroefd. In sommige gevallen is het metaalkader in het houten kader bevestigd. Dan zaag je best de stijl, de tussenstijl en de dwarslatten volledig door.

Ramen vervangen: voorbereiden plaatsing nieuwe ramen

Nu moet je het nieuwe raam correct positioneren en ervoor zorgen dat het raam perfect in het raamkader past. Ramen vervangen komt er ook op neer dat de plaatsing zo lucht- en waterdicht mogelijk is. Ga dan ook met de waterpas na of de binnenwanden mooi horizontaal en verticaal gemetseld zijn. Ook de vensterbank moet mooi waterpas staan.

Ramen vervangen: installeren nieuwe ramen

Bij het plaatsen van het nieuwe raam moet je rekening houden met het raamtype. Elk type heeft een eigen bevestigingssysteem. De meest gebruikte methode is die met ankers. Losse ankers zijn geschikt voor houten ramen, terwijl ze bij andere materialen meestal in het raamkozijn worden geïntegreerd. Een andere methode bestaat erin om het kader vast te maken met speciale schroeven of met gewone schroeven en pluggen. Ten slotte moet je het raam voldoende isoleren met schuim. Je verdeelt een beetje water over de rand van het raam zodat de hechting optimaal is. Polyurethaanschuim vormt een perfecte thermische en akoestische isolatie.

28/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?