Plamuur dat gat in je muur!

Je wil je interieur opnieuw schilderen, neemt alle muurdecoratie weg en komt tot de vaststelling dat jouw bepleistering eerder iets weg heeft van een maanlandschap dan van een gladde muur? Klinkt dit scenario jou bekend in de oren? Gaten en barsten in binnenmuren zijn inderdaad een veelvoorkomende plaag. Een remedie: de gaten en barsten opnieuw opvullen met plamuur. Hoe doe je dat? Hier zijn enkele raadgevingen die je zullen helpen bij herstellingen aan jouw binnenmuren

Hoe ontstaan gaten en barsten?

Gaten en barsten ontstaan regelmatig in muren, meestal bij het verwijderen van een schroef, nagel of gordijnenstang uit de muur of door het hard dichtslaan van deuren.

Barsten kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Er bestaan dan ook verschillende soorten barsten. Enerzijds zijn er de ‘onschuldige’ barsten. Deze verschijnen bijvoorbeeld wanneer een niet dragende muur uit gips tijdens het opdrogen in aanraking komt met vocht. De muur gaat dan samentrekken en zo ontstaan er barstjes. Men gaat meestal barsten plamuren om esthetische redenen, want deze barsten kunnen eigenlijk niet zoveel kwaad.

Anderzijds kunnen er ook serieuze barsten ontstaan met ernstige gevolgen, bijvoorbeeld door een constructiefout of op een oneffen bouwterrein. Sommige plekken van het gebouw moeten dan teveel gewicht dragen en er ontstaan barsten. Wees voorzichtig en besteed voldoende aandacht aan dit type barsten, zodat je ernstigere defecten aan jouw woning kan voorkomen.

Waak over barsten

Onderzoek het ontstaan van een barst alvorens ze te herstellen. Zet potloodmarkeringen aan beide kanten van de barst, zo kan je makkelijk nagaan of de barst groter wordt of niet. Wordt de barst breder, aarzel dan niet om een specialist ter zake te raadplegen. De barst kan namelijk het gevolg zijn van een ernstig en structureel probleem aan jouw woningconstructie.

Wat betreft de onschuldige gaten en barsten, die kan je zelf makkelijk herstellen. Je dient gewoon volgende werkwijze te volgen:

Maak de muur klaar voor herstelling

Klop zachtjes op het muuroppervlak rond het gat of de barst en ga na of het hol klinkt. Als dit het geval is, betekent dit dat een deel van de bezetting aan het loskomen is. Maak het gat of de barst dan een beetje groter en maak ze proper met een penseel. Stof verhindert namelijk dat stopverf zich vasthecht aan de muur. Maak vervolgens het gat of de barst vochtig met een spons, zo vermijd je dat de stopverf te snel droogt en niet hecht.

Plamuur die muur

Als een gat te diep is, kan je het vullen met een propje papier met een laagje plamuur errond. Wacht even tot het opdroogt. Gaat het om een betonnen muur, vul het gat dan op met grind. Je kan deze materialen makkelijk vinden in jouw doe-het-zelfzaak.

Hubo stelt voor om gaten en barsten te herstellen en op te vullen met stopverf. Dit lichte vulmiddel kan gebruikt worden op verschillende oppervlakten (gips, beton, hout). Breng het vulmiddel aan in het gat of de barst, duw het dieper in de holte en vervlak het product op de muur met behulp van een plamuurmes, zo verkrijg je een glad oppervlak. Verwijder het overtollige plamuur snel voor het opdroogt.

Werk af

Laat plamuur opdrogen en vul de laatste oneffenheden op met een zeer dun laagje stopverf.

Ziezo, nu ben je klaar met muren plamuren. Tijd om met gepaste producten jouw schilderwerken aan te pakken!

22/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?