Parketvloeren onderhouden: do’s en don’ts

Parketvloeren zijn heel populair en passen bij verschillende interieurstijlen. Net zoals hout zijn ze onderhevig aan slijtage en moeten ze regelmatig onderhouden worden. Je parketvloeren van een beschermlaag voorzien, is dus de boodschap.

Parketvloeren onderhouden: voorbereiding

Parketvloeren onderhouden doe je met een parketreiniger waarmee je de vloer ontvet, vlekken verwijdert en de vloer weer zijn natuurlijke tint teruggeeft. Vooraleer je begint, moet je alle meubels en gordijnen uit de ruimte verwijderen. Let er ook op dat er geen spijkers uit de vloer steken. Je kan ze weer in de vloer slaan, maar het is beter om ze te verwijderen en er nieuwe te gebruiken.

Afwerkingslaag aanbrengen

Nadat je de parketreiniger hebt gebruikt, begin je met de afwerkingslaag. De vloer moet je daarvoor vernissen, oliën of boenen. Deze drie technieken hebben een verschillend effect en het hangt van je persoonlijke smaak af welke je gebruikt. Verder moet je ook rekening houden met de mate waarin de vloer ‘gebruikt’ wordt. Hoe meer er op de parketvloer wordt gelopen, hoe beter de onderhoudslaag moet zijn. Een woon- en slaapkamer kan je boenen, terwijl je een keuken en badkamer beter kan vernissen.

Parketvloeren onderhouden: tips

Om te voorkomen dat je parketvloeren beschadigt en regelmatig moet onderhouden, kan je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Maak de parketvloer elke week proper met een stofzuiger of zachte borstel
  • Als je een reinigingsproduct gebruikt, vermijd dan om te veel water te gebruiken
  • Zorg ervoor dat de vloer niet in contact komt met chemische producten
  • Verwijder eten en drinken onmiddellijk
  • Gebruik beschermviltjes onder de tafel en stoelen
  • Een goede deurmat is ook geen overbodige luxe

Tot slot kan je parketvloeren behandelen met een speciaal reinigingsmiddel om de vloer op te frissen.

22/05/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?