Ontspullen: 6 tips voor minder materialisme & meer minimalisme

ontspullen

Tupperwarepotjes zonder deksel, lege shampooflessen, een jeans waar je al jaren niet meer in past… Tijd om te ontspullen! Letterlijk: weg met al die overbodige spullen. In dit artikel vind je 6 tips om over te stappen naar een minimalistische levensstijl. Want je hebt écht niet zoveel nodig als je denkt.

opgeruimde volle voorraadkast

1. Begin eenvoudig, want alle begin is moeilijk

Begin eenvoudig. Wat we daarmee bedoelen? Start niet met de moeilijkste ruimte, en haal niet meteen al je keukenkasten leeg. Zeker als het de eerste keer is dat je aan het ontspullen gaat, is het belangrijk om op te bouwen.

Start bijvoorbeeld met de voorraadkast en gooi alles weg wat over datum is. Een andere goede starter is de badkamerkast: hoeveel lege potjes, tubes & crèmes die je nooit gebruikt staan daar wel niet?

Een opgeruimde voorraadkast is daarom geen ‘ontspulde’ voorraadkast. Je hebt heus geen 6 soorten cornflakes nodig. Foto bij marthastewart.com (Pinterest).

2. Take it easy: kamer per kamer

Ten tweede is het de kunst om kamer per kamer aan te pakken. 1 ruimte per keer brengt rust in je hoofd, en structuur in je plan. Ben je bijvoorbeeld gestart met de badkamerkast? Dan is het nadien tijd voor het badlinnen & de decoratie.

minimalistische dressing

3. Stel jezelf dé hamvraag

Dé vraag die je jezelf bij elk item moet stellen bij het ontspullen is “Word ik hier blij van?” Is het antwoord overtuigend JA, dan mag je het houden. Twijfel je of doet het je helemaal niets, dan is dat een teken dat je prima zonder kan.

Tip: In de keuken word je misschien niet echt ‘blij’ van spullen (denk aan dé Tupperwarekast). Stel dan de vraag: “Heb ik dit het laatste jaar nog gebruikt?” Nee? Weg ermee!

Als ontspullen er zo uitziet, willen we het allemaal! Foto bij cutypaste.com (Pinterest).

4. Nieuwe regel: kopen = wegdoen

Ontspullen is één ding, blijvend ontspullen is al heel wat moeilijker. Voer daarom voor jezelf een nieuwe regel in: kopen = wegdoen. De invulling daarvan kies je helemaal zelf. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om per item dat je koopt, 1 ander stuk weg te geven, te verkopen of weg te gooien. Lukt dat prima? Misschien kan je het dan opdrijven naar ‘1 halen, 3 weghalen’.

5. Weggooien, verkopen of doneren?

Maar wat doe je nu met al die spullen die je zelf niet meer nodig hebt? Dit!

  1. Stuk of in slechte staat? Weggooien!
  2. In goede staat & kan je er een ander blij mee maken? Nog beter! Kies ervoor om je spullen te doneren aan een goed doel, of verkoop ze & verdien er nog iets aan.
ontspullen met dozen
Gebruik dozen om te sorteren & het overzicht te bewaren. Foto bij bhg.com (Pinterest).

6. Beloon jezelf!

Ten slotte, en niet onbelangrijk, mag je na al dat ontspullen ook eens aan jezelf denken. Zoek iets – niet materialistisch natuurlijk – uit dat je écht leuk vindt en gun jezelf dat als je je doel hebt bereikt. Niets werkt motiverender dan iets om naar uit te kijken. Een weekendje weg bijvoorbeeld?

13/06/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?