Muren schilderen: 7 frequente fouten

Zin om jouw interieur te schilderen? Goed plan! Een goede voorbereiding is echter noodzakelijk. Ga je te snel te werk, dan maak je sneller fouten. Enkele valkuilen om te vermijden…

1. Vloeren en meubelen niet beschermen

Een pot verf omstoten over de vloer, meubels die beklad zijn met verfspattenverf kan heel wat schade aanrichten. Dus voor je begint met muren schilderen, moet je jouw werkplek voldoende beschermen! Haal de meubelen, gordijnen, tapijten, kasten, stopcontacten, schilderijen, enz. weg en bescherm de vloer met een dekzeil. Als je niet al jouw meubelen weg kan halen, dan plaats je ze in het midden van de ruimte en leg je er een plastiek of oude lakens over.

2. De muren niet voorbereiden

Ben je niet tevreden met een half resultaat? Dan mag je niet overhaast te werk gaan! Als het oppervlak dat je wil schilderen vuil is, moet je het van boven tot beneden schoonmaken, afspoelen met schoon water en laten drogen. Haal loskomende verf weg met een metaalborstel en plamuur gaten en barsten in de muren.

3. Te weinig of te veel verf gebruiken

Bereken vooraf het aantal liter verf dat je nodig hebt, om te vermijden dat je te weinig of te veel verf koopt. Hiervoor moet je de omtrek van de kamer meten en de openingen van ramen en deuren eraf trekken. Vermenigvuldig deze omtrek met de hoogte van de ruimte en deel de uitkomst door het rendement dat staat vermeld op de pot verf. Dit getal moet je vervolgens vermenigvuldigen met het aantal verflagen die je gaat aanbrengen. Als je deze berekening te ingewikkeld vindt, kan je ze ook laten uitvoeren in een gespecialiseerde winkel.

4. Slecht materiaal gebruiken

Onaangepast materiaal kan een slecht resultaat geven. Zorg dus dat je de juiste verfborstels, de juiste primer en de juiste verf hebt voor jouw karwei. Aarzel niet om raad te vragen in een gespecialiseerde winkel.

5. Beginnen met schilderen zonder de verf te testen

Voor je begint met schilderen, moet je de verf testen. Verfwinkels bieden meestal kleine staaltjes aan, zodat je een goed beeld krijgt van de kleur. We raden aan om deze staaltjes niet rechtstreeks op de muur aan te brengen, maar op een wit karton. Plaats dit karton vervolgens op verschillende plaatsen in de kamer op verschillende tijdstippen van de dag.

6. Te veel of te weinig verf gebruiken

Als je te veel verf aanbrengt op jouw verfroller of verfborstel, zonder deze te laten uitlekken, heb je meer kans op verfvlekken. Als je daarentegen te weinig muurverf gebruikt, zal de verflaag niet dekkend genoeg zijn en zullen verfsporen zichtbaar zijn.

7. Muren schilderen bij te koud of te warm weer

De temperatuur beïnvloedt de verfkwaliteit. Bij te koud weer zal het moeilijk zijn om de verf aan te brengen en zal de droogtijd langer zijn, waardoor stof zich makkelijker vastzet op de muur. Bij te warm weer zal de verf dan weer te snel drogen, waardoor het resultaat ook niet perfect zal zijn.

Zelf muren schilderen? Of het toch liever overlaten aan een professionele schilder?

31/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?