Muren schilderen: 5 meest voorkomende problemen & oplossingen

Muren schilderen: 5 meest voorkomende problemen & oplossingen
Je gaat je woning een nieuw likje verf geven. Blazen, afbladderende verf, natte plekken of kwaststrepen: heel wat onnauwkeurigheden kunnen je schilderwerk verkladden. Homeproved lijst de vijf meest voorkomende problemen op bij muren schilderen en geeft telkens een oplossing aan.

Voor je begint met muren schilderen…

De meeste mensen kiezen de kleur muurverf, maar ook de kwaliteit is een heel belangrijke factor. In eerste instantie zie je het verschil misschien niet, maar op termijn gaat verf van mindere kwaliteit sneller afbladderen of van kleur veranderen. De grondlaag of primer is hierbij misschien zelfs nog belangrijker dan de afwerklaag. Kortom, denk eerst na wat je precies wil verven: een binnenmuur waar behang op zit, een bakstenen buitenmuur, beton, een badkamermuur, de keuken, hout? Stem je verfkeuze hierop af.

Muren verven: de 5 meest voorkomende problemen & een oplossing

1. Verf bladdert af

Afbladderende verf is meestal te wijten aan een ondergrond die niet goed gereinigd, afgeschuurd of ontvet is of nog vochtig is. Verwijder loszittende verf, reinig en ontvet het oppervlak en breng een nieuwe verlaag aan.

2. Kwaststrepen

Verfkwasten van slechte kwaliteit kunnen kwaststrepen veroorzaken, net zoals verf die te dik of te dun is aangebracht. Dit los je op door het oppervlak weer glad te schuren en een nieuwe laag verf aan te brengen met de juiste kwast en de juiste laagdikte. Of je schakelt gewoon een echte schilder in die de kneepjes van het vak kent!

3. Blaasvorming

Blazen zijn een veel voorkomende plaag bij schilderwerken. Hiervoor bestaan verschillende oorzaken:
  • Oppervlak niet goed gereinigd en ontvet
  • Te snel overschilderen
  • Aan brengen van te dikke laag verf
  • Vochtige ondergrond
  • Te hoge luchtvochtigheid
Schuur de blazen weg, reinig en plamuur bij waar nodig. Vervolgens kan je het stukje muur opnieuw aflakken.

4. Scheurvorming

Bij een plotselinge temperatuurdaling tijdens het verwerken of drogen, zullen zich scheurtjes vormen. Dit kan ook voorkomen wanneer je primer over een afwerklaag schildert. Als de verf nog niet droog is, schraap je de verflaag volledig af en reinig je de muur met een verdunner. Is de verf droog, dan schuur je de muur netjes af en reinig je het oppervlak. Vervolgens kan je een nieuwe laag aanbrengen.

5. Verf wil niet drogen

Een te lage omgevingstemperatuur of onvoldoende ventilatie kunnen ervoor zorgen dat de muurverf niet goed droogt. Hier kan je makkelijk iets aan doen. Slecht drogende verf kan ook te wijten zijn aan een te snel overschilderde muur, verkeerde verdunner of een slechte mengverhouding. In dit geval moet je de volledige verflaag verwijderen en na reinigen en schuren een nieuwe verflaag aanbrengen. Meer weten? Lees meer over muren schilderen: 7 frequente fouten.