Metselwerken uitvoeren? Vermijd deze 4 veelgemaakte fouten

gemetselde muur met bomen voor

Een renovatie voor de boeg? Dan komen er binnenkort ongetwijfeld metselwerken bij kijken. Of je nu een kleine muur moet opmetselen of je hele gevel moet renoveren, dat werkje op de juiste manier doen, is natuurlijk van groot belang. Ontdek hieronder welke vier fouten jij zeker moet vermijden.

Fout #1: Geen veiligheidskledij dragen

Metselen is niet altijd zonder risico’s. Het is een lastig karwei waarbij je voortdurend moet tillen, manoeuvreren en bukken, vaak met zware materialen. Wat je dus écht nodig hebt? Persoonlijke beschermingsmiddelen! Denk aan veiligheidsschoenen, handschoenen en uiteraard ook een veiligheidsbril. Ook met de werkkleding van engelbert strauss ben jij helemaal beschermd.

werkhandschoenen, metselen
Een echte must bij metselwerken: werkhandschoenen!

Tip: Ook gereedschap en bedrijfsuitrusting vind je op de website van engelbert strauss terug!

Fout #2: Je mortel niet aanpassen aan je baksteen

Een van de grootste flaters? De mortel niet of onvoldoende afstemmen op de baksteen! Bakstenen hebben immers lang niet altijd dezelfde eigenschappen. Zo zijn er bijvoorbeeld stenen die als een spons water opzuigen. Pas je je mortel daar niet op aan, dreigt dat te verpulveren. Dat geeft niet alleen een onverzorgde indruk, het is ook nog eens gevaarlijk!

man metselt buitenmuur
Zorg ervoor dat je mortel en bakstenen perfect bij elkaar passen.

Zomaar wat mortelrestjes gebruiken van een ander metselwerk is dus uit den boze. Volg ook altijd de aanwijzingen die op de verpakking van je mortel staan en zoek de eigenschappen van je baksteen op.

Fout #3: Je mortel verkeerd aanmaken

Je moet niet alleen de juiste mortel gebruiken, je moet die ook correct aanmaken. Verkeerd zand, water met vervuiling, een foute dosering … een kleine fout kan heel je metselproces naar de vaantjes helpen. De extra moeilijkheid? Wanneer je ook nog eens kleurpigmenten gaat gebruiken.

gele bakstenen muur
Maak je je mortel correct aan, hoef je je zeker geen zorgen te maken over eventuele foutjes.

Ben je geen professional met enkele jaren ervaring? Dan raden we je aan om fabrieksmortel te gebruiken. Daaraan hoef je enkel nog water toe te voegen. Op de verpakking staat duidelijk hoeveel precies: je kunt dus niet missen!

Fout #4: De voegen niet uitkrabben

Is alles definitief klaar of stop je er even mee? Vergeet dan niet om je metselwerk uit te krabben! Zo maak je plaats om later correct te kunnen voegen. Metselwerk uitkrabben is gelukkig heel eenvoudig: krab met een voegijzer eerst ongeveer 1,5 centimeter uit de horizontale voegen. Daarna doe je hetzelfde voor de verticale. De muur nog eventjes afborstelen en jij slaapt op je beide oren!

man voegt voegen op
Vergeet het metselwerk zeker niet uit te krabben. Zo heb jij achteraf alle ruimte om te voegen.
02/09/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?