Maak zelf latte art als een heuse barista

Maak zelf latte art als een heuse barista
“Voor mij een kopje koffie, alstublieft.” In menig hippe koffiebar – excuus: coffee bar – zal men vreemd opkijken als je deze bestelling plaatst. De barista serveert je namelijk geen doordeweekse koffie, maar een heuse belevenis. De kunstige figuurtjes in het melkschuim, latte art genaamd, zijn daar niet vreemd aan. Zin om zelf aan de slag te gaan? Als je een espresso-apparaat met een stoompijpje hebt, kun je het met onze tips ook bij je thuis proberen. Nu nog een baard, indoor gedragen muts en enkele ironische tattoos en je bent klaar om je vrienden je hoogsteigen koffiebelevenis voor te schotelen.

Het perfecte melkschuim maken

Voor latte art heb je uiteraard ‘latte’ nodig, melk dus. Om de mooiste figuurtjes te maken, moet de melk op de perfecte temperatuur opgeschuimd worden. Om te oefenen is magere melk het makkelijst.latte art
  • Plaats je kannetje voor gebruik een halfuurtje in de koelkast of diepvriezer. Een gekoelde melkkan geeft je namelijk meer tijd om je melk op te schuimen, waardoor het risico op koken kleiner wordt. Het melkschuim wordt er ook steviger en beter hanteerbaar door.
  • Houd altijd een vloeistofthermometer bij de hand. Dat maakt het makkelijk om tijdens het stomen de temperatuur in de gaten te houden. Het is namelijk de bedoeling om je melk nét onder het kookpunt te houden. Houd de melk ook niet te lang zo heet, want het risico bestaat dat ze achteraf toch nog spontaan begint te koken.
  • Plaats het stoompijpje van je espresso-apparaat op de bodem van je melkkan. Activeer de stoom en laat je kannetje langzaam zakken, totdat de kop van het pijpje op ongeveer 1 centimeter onder het oppervlak van de melk is. Door zo te stomen, creëer je een zijdeachtige structuur zonder al te grote luchtbellen.
  • Laat de melk opwarmen tot 37 °C en breng het stoompijpje daarna naar de rand van je kannetje. Houd het pijpje op de bodem en draai je kannetje langzaam in tegenwijzerzin.
  • Blijf je kannetje draaien totdat de melk 65 à 68 °C warm is. Let erop dat de melk zeker niet warmer wordt dan 71 °C. Probeer kleine luchtbelletjes te maken (microfoam). Grote bellen zoals in zeepsop zijn volledig uit den boze.
  • Leg de stoom af, verwijder het pijpje uit je kannetje en reinig het met een vochtige doek.
  • Laat de opgeschuimde melk enkele seconden rusten. Zijn er nog grote luchtbellen te zien, stoot de onderkant van je kannetje dan een paar keer tegen de tafel en maak er gedurende 20 à 30 seconden cirkelvormige bewegingen

De perfecte koffie zetten

  • Voor een espresso heb je 7 à 8 gram gemalen koffie In het beste geval maal je de koffiebonen zelf.
  • Een perfecte espresso zet je in 21 à 24 seconden. Hoe korter de doorlooptijd, hoe bitterder de koffie.
  • De doorlooptijd kun je aanpassen door de gemalen koffie hard of minder hard aan te stampen. Stamp je de koffie niet of niet hard genoeg aan, dan zal je espresso te snel doorlopen.
  • Laat je koffie niet langer dan tien seconden rusten vooraleer je de gestoomde melk toevoegt.

Latte art maken

Als je de perfecte espresso en het perfecte melkschuim bij de hand hebt, is het moment suprème aangebroken: een figuurtje maken door beide tezamen te gieten in een brede kop. Een bloem en een hartje zijn de klassiekers, maar je kunt ook voor orginelere en complexere motieven gaan.latte art

Een bloem

Een vrij eenvoudig motiefje, al vraag het toch enige oefening om het perfect onder de knie te krijgen.
  • Schenk de melk uit totdat je in je kannetje nog ongeveer 2 à 3 centimeter over hebt.
  • Als het kopje ongeveer voor de helft gevuld is, schud je het kannetje heen en weer terwijl je het langzaam van je af beweegt. Op die manier creëer je het bloempatroon.
  • Maak de beweging uit de losse pols, niet met je hele arm.

Een hartje

Ook vrij makkelijk, al zal het misschien pas na een aantal keren oefenen lukken.
  • Begin dicht tegen de bovenrand van het kopje melk te gieten.
  • Ga met de kan enkele centimeter omhoog en maak een cirkelvormige beweging.
  • Vervolledig de cirkel door op hetzelfde punt melk te blijven gieten, terwijl je de kan zelf lichtjes naar voren en naar achteren beweegt.
  • Als de melk bijna op is, beweeg je de kan ineens naar het midden heen naar voren om de punt van het hartje te maken.

Complexe patronen

Heb je de bloem en het hartje onder de knie? Dan kun je beginnen experimenteren. Met een naald of penseeltje kun je het melkschuim bijwerken. Je kunt ook donkere vlakken creëren met gesmolten chocolade of cacaopoeder. latte art De Japanner Kohei Matsuno is een meester in latte art. Hij maakt zelfs figuren in 3D. Laat je inspireren.