Klein wonen: zo kan het ook!

Klein wonen: zo kan het ook!
Je huis isoleren, milieuvriendelijke bouwmaterialen gebruiken, dubbele beglazing, warmtepompen, het gebruik van zonne-energie… het zijn maar een paar manieren die naar voren worden geschoven om onze ecologische voetafdruk zo veel mogelijk in te perken. Maar er is één factor die steeds weer over het hoofd wordt gezien in het kader van duurzame architectuur, namelijk de afmetingen van de woning. Klein wonen, het kan ook!

Voor groene jongens 

Er bestaan namelijk dwerghuisjes die dankzij een tot in de details uitgekiende ruimtegebruik alles bieden wat een moderne groene jongen (of meisje) verlangt. Spijtig genoeg moeten woningen in zowel België als Nederland minimale afmetingen hebben, en is het bouwen van dergelijke huisjes in ons land illegaal. Het ligt voor de hand dat een klein huisje milieuvriendelijker is dan een grote woning. Er zijn namelijk minder bouwmaterialen voor nodig, waardoor veel energie bespaard wordt. Ook de kosten voor verlichting, verwarming en koeling worden hierdoor ingeperkt, omdat alle energie wordt voorzien door een bescheiden zonnepaneel. Niet alleen de voordelen van een mini-woning voor het milieu zijn groot. Ook het onderhoud blijft binnen de perken. Om maar te zwijgen van de belastingen en verzekeringen… Eén nadeel van een huis van 8 vierkante meter: je kan er moeilijk een housewarming party in geven.

België: minimun afmetingen

Zoals reeds gezegd: in België gelden er voor elke woning minimum afmetingen. In Gent stelt het “Algemeen bouwreglement” dat de minimum vloeroppervlakte van een studio 30 m² moet bedragen. Voor een appartement of een gezinswoning is dat 14 m² wanneer er een aparte keuken is. Indien die er niet is, is dat 18 m². In het geval van een afzonderlijke keuken: deze moet minstens 6 m² groot zijn. Tot slot moet elke afzonderlijke kamer 12 m² bedragen. Telkens er een nieuwe kamer wordt toegevoegd, zoals een keuken, een badkamer of toilet, komt daar telkens 3 m² bij. Je kan dus besluitend stellen dat een woning of appartement in België of Nederland minstens 30 m² groot dient te zijn.  Toch lijken de dwerghuisjes op het eerste zicht niet onleefbaar. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van plaatsvervangende technologie waardoor de ruimte optimaal benut wordt. Ook het feit dat er langs de vier zijkanten licht binnenkomt, laat het geheel ruimer lijken dan het is.

Klein wonen & de Tumbleweed Tiny House Company 

De Amerikaan Jay Shafer is één van de moderne pioniers op het vlak van superkleine huizen. De man woont in Californië in een huis van 8 m² en biedt met zijn bedrijf Tumbleweed Tiny House Company een aantal dwerghuisjes op de markt aan. De kleinsten hebben een oppervlakte van 6 tot 9,5 m² en zijn verkrijgbaar als bouwpakket of in afgewerkte versie. De prijs voor het kleinste model bedraagt afgewerkt 36.000 dollar of 16.000 dollar als bouwpakket. De dwerghuisjes zijn telkens gemonteerd op wielen en kunnen worden ingeschreven als woonwagen.