Creatief met klei: handmade decoratie met een persoonlijke touch

diy klei

“Klei is voor kindjes.” “Ik ben niet creatief, ik kan dat niet.” “Ik heb daar het juiste materiaal niet voor.” En zo kan je vast nog tal van excuses & redenen bedenken om er niet zelf aan te beginnen. In dit artikel weerleggen we al je excuses, en ontdek je waarom klei echt de moeite waard is om zelf mee aan de slag te gaan.

bekers in klei

“Ik heb geen materiaal”

Je hoeft echt geen pottenbakkersschijf te hebben om te kleien.

Een scherp mesje, plastieken onderlegger, kommetje water, natte doek en eventueel een voorbeeld (zoals een vaasje of bordje) zijn meer dan voldoende om te starten.

Eenvoud siert. Foto bij trendland.com (Pinterest).

zelfgemaakte schaaltjes

“Ik ben echt niet creatief”

Dat denk je maar! Je kan meer dan je denkt!

Klei komt ook meer tot zijn recht als je het materiaal in alle eenvoud laat spreken. Bovendien mag het vandaag ook allemaal wat grilliger, en hoeft niet alles strak te zijn. Ideaal als beginnende kunstenaar!

Deze schattige schaaltjes kregen nog een patroontje en een laagje vernis. Foto bij homedeco.nl (Pinterest).

Weet je echt niet hoe te beginnen? Neem een kopje, bordje of vaasje als voorbeeld en boetseer rond die vorm. Gebruik plastic folie tussen de vorm en de klei om de ‘mal’ makkelijk te kunnen verwijderen.

“Klei? Da’s vuiligheid”

Die stelling kunnen we niet helemaal ontkrachten. Ga je aan de slag met klei, dan hangen zowel jij, je kleren als je tafel binnen de kortste keren onder het goedje. Gelukkig gaan de vlekken op je kleren er erg makkelijk uit in de wasmachine. De tafel maak je in een mum van tijd weer schoon met warm water en afwasmiddel. Dat valt best mee, toch?

kandelaars van klei

“Waarom knoeien? Er is zoveel betaalbare decoratie te koop”

Ook dat kunnen we niet ontkennen (maar er is een maar)… Naast interieurwinkels bieden ook goedkopere ketens en zelfs supermarkten tegenwoordig prachtige betaalbare decoratie aan. Denk aan servies, kandelaars, vaasjes…

Wat dan de grote meerwaarde is van zelf ‘knoeien met klei’? De persoonlijke touch die je aan je creaties geeft. Elk stuk is immers uniek en heeft een eigen verhaal.

De charme druipt van deze kandelaars af (samen met het kaarsvet). Foto bij vtwonen.nl (Pinterest).

“Klei is voor kindjes”

Dat is waar, maar ook voor volwassenen. Nu heb je meteen een reden om samen met je kinderen tijd te maken om te knutselen. Quality time, ontspanning & nieuwe decoratie in één, wat wil je nog meer?

Meer doe-het-zelfideeën voor in & rond je woning? Die vind je hier!

27/08/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?