Het grote DIY-avontuur – Zelf een kamp bouwen in huis!

Het lenteweer mag dan wel al aangekondigd zijn, momenteel is daar nog niet veel van te merken. Omdat een kamp in de regen bouwen allesbehalve leuk is, brengen we met deze DIY-tips de fun en het avontuur van een kamp maken naar ons interieur. Kan je de marshmallows al ruiken?

Koud en nat buiten? Warm en avontuurlijk binnen!

Voor kinderen gaat er niets boven een eigen kamp of fort. Een plekje waar ze hun eigen wereld kunnen creëren, zich ongestoord kunnen uitleven en de gekste avonturen beleven. Een kamp of fort bouwen kan op verschillende manieren. Wij pakten het alvast budgetvriendelijk aan met volgende DIY-tips.

Overnachten in de hoelahoeptent

Het mooie aan de hoelahoeptent van Four moms for moms is dat je ze overal kan opstellen en dat je bitter weinig nodig hebt om er een gezellig nest van te maken!

Benodigdheden

 • 8 oogschroeven
 • Een hoepel
 • Een laken voor een tweepersoonsbed
 • 1 duimspijker
 • Tape

Hoelahoep kamp bouwen

Neem je laken bij de hand en leg het open zoals je het op bed zou leggen. Aan iedere kant van de brede zijde moet je een kleine opening maken waar je de hoelahoep kan door schuiven.

Vervolgens moet je de hoelahoep opensnijden zodat je hem door de bovenzijde van het laken kan halen. Eens het laken volledig rond de hoepel zit, kan je met tape de hoepel terug ‘dicht’ plakken.

Zorg ervoor dat het laken mooi overlapt zodat je de hoepel niet meer ziet en plaats een duimspijker door het laken en de hoepel om alles samen te houden.

Draai 4 van de oogschroeven in de hoepel – in vierkantpatroon – en draai de andere 4 erboven in het plafond.

Tot slot moet je de schroeven nog met elkaar verbinden. Ofwel haak je ze in elkaar ofwel hang je touwtjes tussen de schroeven zodat de tent op zijn plaats gehouden wordt.

Een heus lakenfort bouwen

Het tweede kamp is een ideetje dat ons werd ingefluisterd door Kristina van DesignSponge. Deze constructie is ietsjes ingewikkelder maar het resultaat is een imposant en knus fort waar je urenlang in kan vertoeven!

Benodigdheden

 • Een 5-tal lakens
 • Een borstelstok
 • 4 oogschroeven
 • 4 veiligheidsspelden
 • Touw

Tentenfort maken

Bepaal waar je het fort wilt bouwen en meet de lengte van je borstelstok. Die lengte heb je namelijk nodig om de oogschroeven in het plafond te draaien.

Neem twee stukken touw van ongeveer een halve meter en gebruik deze om de stoek te bevestigen aan de schroeven.

Begin vervolgens de lakens over de stok heen te draperen. Start met het zwaarste laken. Eens alle lakens over de stok gedrapeerd zijn, moet je op een halve meter van de stok alle lakens samenbrengen met een veiligheidsspeld. Herhaal hetzelfde aan de andere kant.

Neem vervolgens opnieuw twee stukken touw, elk met een lengte van ongeveer een meter. Draai twee oogschroeven in het plafond op ongeveer een halve meter van de schroeven die de stok omhoog houden. De lengte van de touwen is niet exact maar zal afhangen van de grootte van het fort dat je wilt bouwen.

Bind het touw rond de schroeven en bevestig het aan de veiligheidsspelden zodat de tent mooi opengehouden wordt.

Een fort met alle luxe!

Tot slot moet je jouw kamp of fort nog wat gaan inrichten. Op de vloer kan je een dik tapijt leggen of en enkele kussens zodat je avonturen kan beleven in alle comfort. Ook extra lakens, plaids en dekens mogen niet ontbreken voor een lekker cosy kamp!

Een kamp is uiteraard niet compleet zonder kampvuur. Een vuurtje stoken binnenshuis is geen aanrader maar dit ‘kampvuur’ van Freepeople.com is het perfecte alternatief! Er komen immers geen vlammen aan te pas maar het zorgt wel een warme sfeer in je fort!

Benodigdheden

 • Dunne stof zoals kant
 • aluminiumfolie
 • Enkele stokken met een omtrek van 7 à 10cm.
 • Lijm of textielverharder
 • Verfborstel
 • Lichtslinger (zoals kerstlichtjes)
 • Enkele stenen

Kampvuur maken

De eerste stap is het inwikkelen van de stokken in aluminiumfolie. Zorg ervoor dat de takken volledig bedekt zijn met folie.

Dompel de stukken kant of stof onder in de lijm of textielverharder en drapeer deze rond de takken.

Eens de takken volledig gedroogd zijn, kan je met een scherp mes de kant opensnijden – een beetje zoals bij een gips. Verwijder vervolgens voorzichtig de takken alsook de aluminiumfolie.

Plaats tot slot je stenen in een cirkel, net zoals bij een echt kampvuur, en leg in het midden de lichtslinger op een hoopje. Zorg er wel voor dat je met de stekker nog tot aan het stopcontact geraakt.

Plaats tot slot de ‘kanten takken’ rondom het vuur, steek de lichtjes aan en geniet van de warme en gezellige gloed!

Tip: kies voor een lichtslinger met warm wit of oranje licht.

Al wat je nu nog moet doen, is een zak marshmallows bovenhalen en spannende verhalen beginnen vertellen! Veel plezier!

Ga je na het lezen van onze DIY-tips zelf aan de slag om een kamp of lakenfort te bouwen? Deel dan de foto’s van het resultaat op onze Facebookpagina ;-)

04/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?