Een gaatje boren? Kies alvast de juiste boor!

Een gaatje boren? Kies alvast de juiste boor!
Zowel voor kleine als grote klussen kies je best de bijpassende boor. De juiste boor bepaalt al veel van de kwaliteit van je werk en mag je niet zomaar negeren. Om te voorkomen dat je deze fout zal maken geven we een kort overzicht van veel voorkomende boren en hoe je ze zelf kan herkennen.

Houtboor

hout boor     Een eerste voorbeeld is de houtboor. Een houtboor baant zich een weg door alle mogelijke houtsoorten. Je kan ze eenvoudig herkennen door de gecentreerde punt. Om grote gaten in hout te boren heb je een boor dat bestaat uit een plat vlak, voorzien van een fijne punt. Bovenaan de pagina zie je een voorbeeld van dergelijke houtboren.    

 

Metaalboor

Een metaal boor Als tweede bespreken we een metaalboor. Een standaard metaalboor heeft twee snijvlakken, die op het einde naar elkaar toe komen. Een metaalboor heeft dus geen gecentreerde punt, aangezien het ervoor zou zorgen dat de boor wegschuift op het gladde metaal. Over het algemeen zijn zachtere boren (uit WS- of SS-staal) van mindere kwaliteit dan boren uit HSS. Indien je door werkelijk zwaar metaal moet boren (bijvoorbeeld roestvrij staal), ga dan voor een kobalt boor. Deze zijn iets steviger en werken zich eenvoudiger door deze taaie materie.  

Steenboor

Steen boor Steenboren worden gekenmerkt door het hardmetalen plaatje op het einde van de boor (zie afbeelding). Dit plaatje wordt gebruikt tijdens het klopboren. Een steenboor is uitstekend bruikbaar voor bakstenen of tegels. Indien je door beton wil boren, gebruik je best een betonboor. Betonboren zijn van hogere kwaliteit dan een steenboor. Indien je steenboor bij intensief gebruik zeer warm wordt, laat ze dan even afkoelen. Koel een steenboor alvast niet af met water. Dit zal de levensduur van de boor verminderen, aangezien het metaal broos wordt.    

Voor kleine klussen zijn er de universele boren

Ondanks de veelheid aan verschillende boren heb je ook de keuze om voor een universele boor te gaan. Universele boren zijn goed voor vele kleine klusjes. Zo kan je een universele boor voor zowel metaal, steen, hout of bijvoorbeeld kunststof gebruiken. Het voordeel is dat je in dit geval slecht één boor nodig hebt voor al je kleine klusjes. Anderzijds heb je niet de voordelen van de specifieke boren. Bij grotere of precieze werken opteer je nog steeds best voor de materiaalspecifieke boren.