Je tuin winterklaar maken

Binnenkort komt Koning Winter ons weer enkele maanden teisteren. Hoog tijd dus om je tuin winterklaar te maken. Hieronder vind je enkele tips om je tuin tegen het koude winterweer te wapenen.

Verzorg jonge planten

In de herfst plant je best al lentebloembollen zoals krokussen, narcissen en tulpen. Als je ze in de herfst plant, zal je tuin in de lente tot leven komen met mooie bloemen.

De koelere herfsttemperaturen en bodemvochtigheid zijn voorts perfect om nieuw geplante bomen of struiken bij te sturen vooraleer ze hun groei in het voorjaar hervatten. Ze groeien misschien niet voor het blote oog, maar hun wortels blijven lang doorwerken voor ze in sluimerstand gaan.

Onderhoud

Hark bladeren bijeen zodat ze het gras niet verstikken. Je kan ook het gras maaien en het maaisel van gras en bladeren en het mulch gebruiken voor bloem- en struikbedden.

Ruim ook zeker je tuin op! Verwijder onkruid en ruim gevallen fruit en dode bomen op. Zo verklein je de kans dat ongedierte overwintert in het afval en volgend jaar je tuin naar de vaantjes helpt.

Bereid je materiaal voor op het volgende seizoen. Maak je tuingereedschap schoon, scherp het aan en berg ze netjes op. Vergeet ook zeker niet je tuinslang uit te druipen en je tuinmeubels proper te maken.

Voed je gazon

De herfstregen is je vriend. Bemest je gazon en laat de herfstregen de voedingsstoffen diep in de bodem brengen. Het maakt je tuin sterker voor de winter en je bodem rijker voor de lente.

Herbezaai ook zeker kale plekken deze herfst. Door de koelere herfsttemperaturen en bodemvochtigheid is het immers veel gemakkelijker om probleemzones in je gazon te herbezaaien. Je kan herbezaaide zones bedekken met een laag stro of mulch om vogels weg te houden. Besproei de zone daarna regelmatig tot het gras erdoor komt.

08/11/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?