Je tapijt reinigen: in sneltempo van een vuil vloerkleed af

groot grijs tapijt in woonkamer

Je interieur maak je al snel heel wat gezelliger met een tapijtje. Maar dat tapijt reinigen, dat is andere koek. Ervoor zorgen dat je vloerkleed zo lang mogelijk mooi blijft? Dat is een fluitje van een cent dankzij deze gemakkelijke tips.

Voorkomen is beter dan genezen

Eerst en vooral wil je natuurlijk voorkomen dat je tapijt vuil wordt. Stofzuig het dan ook op tijd en stond: zo’n één à twee keer per week is perfect. Als je alleen woont, moet je je tapijt uiteraard minder reinigen dan wanneer je met drie huisgenoten en evenveel katten de woning betrekt.

Tip: Vergeet niet om af en toe je tapijt goed uit te kloppen met een mattenklopper. Zo verwijder je ook meteen alle kleine beestjes uit de mat.

tapijt reinigen met stofzuiger, vrouw
Stofzuig je tapijt wekelijks om het lang mooi te houden.

Vlekken onmiddellijk opkuisen

We kennen het allemaal wel: je bent aan het genieten van een lekker glaasje wijn of een kopje thee. Maar plots ben je dan toch wat onhandig en mors je op je tapijt. Wat nu?! Snel handelen is de boodschap! Neem een droge, witte handdoek en dep de vlek van buiten naar binnen droog. Zo breidt de vlek zeker niet uit.

hond naast vuile vlek op tapijt
Oeps, heeft de hond een accidentje gehad? Schiet dan zo snel mogelijk in actie!

Blijft er nog wat vloeistof achter? Maak de handdoek dan nat met lauwwarm water en dep opnieuw over de vlek.

Opgelet: altijd deppen, nooit wrijven! Wrijf je, dan heb je het risico dat je de vlek dieper in de stof duwt en niet meer weg zult krijgen.

Huis-, tuin- en keukenspulletjes om je tapijt te reinigen

Uiteraard kun je altijd speciale tapijtreinigingsmiddeltjes kopen. Maar wist je dat je ook met alledaagse producten zelfs de meest hardnekkige vlek weg krijgt? Te beginnen met afwasmiddel! Simpelweg een beetje (koud) water mengen met wat druppels zeep. Dep dat op je mat en je zult het vuil zien verdwijnen. Ga er nog eens over met een nat doek et voilà: je tapijt reinigen ging nog nooit zo vlot.

Maar ook azijn is een echte redder in nood. Meng een liter warm water met twee theelepels azijn. Dat mengsel laat je tien à vijftien minuten inwerken op de vlek. Vervolgens dep je met een nat doekje op de vlek. Herhaal nog één of twee keer indien nodig.

tapijt reinigen met baking soda wijnvlek
Zuiveringszout is het beste wondermiddel in je keukenkast!

Heb je nog ergens zuiveringszout in huis? Top, dat is vaak hét wondermiddel om je tapijt te reinigen. Strooi wat van het soda op de vlek en laat het minstens 30 minuten liggen. Daarna even opzuigen en de vlek is verdwenen! Een extra voordeel: ook de slechte geurtjes verdwijnen dankzij zuiveringszout als sneeuw voor de zon.

De kracht van … scheerschuim!

Scheerschuim om je tapijt te reinigen? Jawel! Spuit wat scheerschuim op de vlek en laat zo’n 30 minuten inwerken. Wrijf het daarna weg en ga er nog even over met een nat doek zodat alle schuim snel weg is. Wedden dat je vloerkleed zo gereinigd is?

man spuit scheerschuim in handen aan lavabo
Scheerschuim dient om je mee te scheren … en om je tapijt te reinigen!

Opgelet: vooraleer je welk middeltje dan ook gebruikt, test eerst even op een onopvallende plek of het product het stof van je tapijt niet beschadigt.

24/12/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?