Je matras reinigen? Een fluitje van een cent dankzij deze tips

matras reinigen

Niets leukers dan na een lange dag heerlijk neerploffen in je bed. Plots beginnen niezen van al dat rondvliegend stof? Nee, bedankt! Je matras reinigen is dus de boodschap. En dat hoeft heus niet zo lang te duren: dankzij deze drie tips was dat poetsen nog nooit zo gemakkelijk!

#1. Stofzuiger in de aanslag

Stof is overal, jammer genoeg ook in de slaapkamer. Vermijd dat je matras dat stof opneemt door je kamer regelmatig te stofzuigen. Ongeveer een keer om de twee maanden stofzuig je ook de matras mee. Zo verwijder je huisstofmijt, huidschilfers en haren. Vergeet zeker de onderkant van je matras niet: ook daar kleeft heel wat vuil aan!

matras reinigen stofzuiger
Je matras reinigen met een stofzuiger neemt haartjes, huidschilfers en huisstofmijt weg.

2. Matras reinigen van vlekken

Oeps, een beetje frisdrank gemorst toen je in bed naar een film keek? Of heeft een van de kinderen een ongelukje gehad? Zorg ervoor dat de vlek niet in de matras trekt door zo snel mogelijk in actie te schieten. Je hebt daarbij verschillende opties.

  • Probeer eerst om de vlek weg te krijgen door er met een nat doek op te deppen (niet wrijven!). Dep er daarna nog met een droog doek over.
  • Hielp dat niet? Een mengeling van gelijke delen zout, bicarbonaat en water doet wonderen! Laat dat eerst 30 minuten intrekken alvorens je met je natte en droge doek aan de slag gaat.
  • Is de vlek écht hardnekkig? Dan haal je de grote middelen boven: breng een mengsel van 2 delen zuurstofwater en 1 deel afwasmiddel aan met een oude tandenborstel. Laat dat 5 minuutjes inwerken en dep er dan met je natte en droge doek over.
rode wijnvlek op matras wordt weggedept door geel doek
Opgelet: gebruik altijd zo weinig mogelijk vocht! Trekt dat in je matras, heb je kans op schimmels.

3. Onaangename geurtjes verwijderen

Ondanks al je verwoede pogingen om je matras schoon te houden, zou het altijd kunnen dat er toch een onaangename geur afkomt. Hoe je daarvan verlost raakt? Besprenkel je matras met bicarbonaat (gebruik daarvoor bijvoorbeeld een zeefje) en laat 30 minuten inwerken. Stofzuig daarna alles et voilà: heerlijk fris!

Tip: draai op tijd en stond de matras

Voor welke matras je ook kiest, jij wilt er natuurlijk voor zorgen dat die zo lang mogelijk meegaat en niet op slechts één plek afslijt. Hoe je dat doet? Draai elk seizoen je matras eens om! Keer hem met de bovenkant naar beneden en het voeteinde naar boven.

Door je matras elk seizoen een keertje te draaien, blijf je genieten van een hoog slaapcomfort.

Ziezo, nu ben je helemaal klaar om je pyjama aan te trekken en lekker warm onder de wol te kruipen, slaapzacht.

Veel last van allergieën? Dan zijn bovenstaande schoonmaaktips vaak onvoldoende. Laat zeker af en toe een professionele firma komen. Die kan met haar stoomreinigers extra grondig reinigen.

03/09/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?