Interview: doe-het-zelvers in hart en nieren

Het echtpaar Jannette van der Vegt (61) en Hans Witteveen (58) kocht vorig jaar een moderne villa uit 1962 in Bonheiden. Vol enthousiasme stortten ze zich op de totaalrenovatie van het huis. Een gesprek met echte doe-het-zelvers over doe-het-zelven.

Totaalrenovatie

Homeproved: Kan je het renovatieproject even schetsen?

Jannette van der Vegt: “Vorig jaar hebben we het huis naast ons gekocht, een villa met drie slaapkamers en een plat dak. De vorige bewoners hadden vijftig jaar lang totaal niets aan het huis gedaan. Je kan je wel voorstellen hoe het eruit zag! Wij hebben alles uitgebroken. De keuken is volledig gesloopt, de badkamer is eruit en de valse plafonds zijn verwijderd. Voorlopig zijn de afbraakwerken klaar, de nieuwe raamkozijnen en ramen zitten er al in. Nu kunnen we met de afwerking beginnen. Dat doen we allemaal zelf, zoals we ook met ons eigen huis hebben gedaan. Hoe we dat geleerd hebben? Al doende leer je… en ik heb een handige man!”

Het belang van een stappenplan

Homeproved: Hoe gaan jullie tewerk?

Jannette van der Vegt: “We hebben een stappenplan opgesteld. De snelheid waarmee dat plan uitgevoerd wordt, hangt af van de kostprijs. Telkens als we weer een bedragje bij elkaar hebben gespaard, dan gaan we naar de volgende stap. Maar er is geen haast bij en we hebben geen einddatum voor de verbouwingswerken vooropgesteld. Dit is een tweede huis, dus we moeten het rustiger aan doen dan bij de verbouwing van ons eigen woonhuis.”

Homeproved: Hoe ziet dat stappenplan er dan precies uit?

Jannette van der Vegt: “We zijn begonnen met afbreken. Ook de nieuwe ramen en raamkozijnen hebben we al geplaatst. We hebben gekozen voor verwarmd glas, een nieuwe en energiezuinige manier van verwarmen. Mijn man is nu de elektrische leidingen en de waterleidingen aan het vernieuwen. Daarna komt er een nieuwe installatie voor centrale verwarming, want die was nog niet aanwezig. De gaskacheltjes in de woning waren totaal versleten en afgekeurd, dus die moesten er allemaal uit. Maar veel nieuwe radiatoren zullen we niet moeten plaatsen, want de ramen geven warmte af. De bedoeling is om ook zonnepanelen te plaatsen, zodat het elektriciteitsverbruik tot een minimum beperkt blijft.”

“Een volgend project is de isolatie. Het is moeilijk om de woning langs de binnenkant te isoleren, dus we zullen de buitenmuren isoleren om het warmteverlies te beperken. Omdat de ramen zo ongelooflijk groot zijn – in de woonkamer alleen al zit 26 vierkante meter ramen – is de muuroppervlakte niet erg groot. De bedoeling is om het dak ook te isoleren, zodat de warmte maximaal wordt vastgehouden.”

“Tenslotte gaan we nog vloeren en tegels, een keuken en een badkamer plaatsen. Die werken stellen we nog even uit, want dat kost wat meer geld.”

Doe-het-zelvers in hart en nieren

Homeproved: Doen jullie alles zelf of werken jullie ook met externen?

Jannette van der Vegt: “Ik werk samen met mijn man aan het renovatieproject. We hebben elk onze eigen specialiteiten. Ik verf en plamuur en mijn man doet de elektriciteit. Alles wat we kunnen, doen we zelf. Sommige installaties moeten wel gekeurd worden door externen. Ook de centrale verwarming moeten we door iemand laten uitvoeren.”

Homeproved: Wat was tot dusver de moeilijkste taak?

Jannette van der Vegt: “Er is eigenlijk nog niets misgegaan. Dit is al het vierde huis dat we renoveren, dus die handigheid hebben we ondertussen wel. Als je een heel precies iemand bent die alles tot in de puntjes voorbereidt, dan kan er ook niet veel fout gaan.”

Homeproved: Zoveel ervaring… hebben jullie ook nuttige tips voor mensen die een soortgelijk project willen uitvoeren?

Jannette van der Vegt: “Je moet jouw budget en tijd altijd goed in de gaten houden. Te krap plannen zorgt voor veel stress. Een goed stappenplan maken is dus aan te raden. En je moet kunnen samenwerken. Het mag onderling geen stress geven, want het kan al eens botsen. Verder vind ik het heel belangrijk om je goed te informeren en geen vluchtige beslissingen te nemen. We hebben goed rondgekeken op internet, bouwbeurzen, in bouwmagazines en onze doe-het-zelfzaak om te zien wat er allemaal op de markt is.”

Homeproved: Waarop ben je trots?

Jannette van der Vegt: “Ik kom elke keer met veel plezier de living binnen. Het moderne villaatje was zo ouderwets en donker ingericht en nu is het heel licht, dat is boven alle verwachtingen. Ik denk dan: goh dat is toch fantastisch! Prachtig om te zien!”

 

30/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?