Houtworm bestrijden: hoe doe je dat?

Je kent het fenomeen ongetwijfeld: houtstof en meel die uit gaatjes van het hout vallen. Als dat het geval is, heb je te kampen met houtworm. Het is de larve van de houtkever die meubels en vloeren zwaar kan beschadigen. Houtworm bestrijden is dan de boodschap. Ontdek hier hoe je dat doet.

Preventieve behandeling

De beste manier om houtworm te voorkomen, is het hout preventief behandelen. Zo kan je op de houten balken op zolder beits, verf, vernis of lak aanbrengen. Houtworm gedijt het beste in een vochtige omgeving. Probeer dan ook om de luchtvochtigheid binnenhuis onder controle te houden. Ventilatie of extra verwarmen bieden hier soelaas.

Houtworm bestrijden: voorbereiding

Houtworm bestrijden begint bij een goeie voorbereiding. Maak het hout stofvrij en gebruik een staalborstel om lak, beits of oude verf te verwijderen. Anders zal het bestrijdingsmiddel niet in het hout doordringen. Aangezien je met chemische producten werkt, draag je het beste werkkledij, werkhandschoenen en een mondmasker.

Chemische of natuurlijke producten?

Als je chemische producten gebruikt, moet je de gebruiksaanwijzing strikt volgen. Ze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is dan ook belangrijk om na de behandeling 48 uur uit de ruimte te blijven en je woning goed te ventileren.
Het is ook mogelijk om een natuurlijk product te gebruiken om houtworm te bestrijden. Ze dringen in het hout door zodat ook de larven die diep in het hout zitten, worden aangepakt. De voedingsstoffen in het hout worden aangetast waardoor insecten het links laten liggen. Houtworm bestrijden wordt veel gedaan met petroleum dat het hout verzadigt.

Houtworm bestrijden: afwerking

De gaatjes in het hout kan je behandelen met kneedbaar hout. Als je niet de juiste kleur vindt, kan je verschillende kleuren mengen of het hout nadien met een lak bijkleuren.
Het is van groot belang om het hout ten slotte te beitsen, lakken of vernissen. Zo is het volledig beschermd tegen houtwormen.

27/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?