Houten tuinhuis onderhouden: tips & tricks

Als je je tuin hebt aangelegd, is de volgende logische stap het plaatsen van een tuinhuis. Hout is nog altijd het meest gebruikte materiaal voor tuinhuizen. Maar omdat het extreme weersomstandigheden te verduren krijgen, moet een houten tuinhuis goed worden onderhouden. Volg ons stappenplan om deze doe-het-zelfklus tot een goed einde te brengen.

Verschillende mogelijkheden

Hout is een levend materiaal dat je tegen weer en wind, temperatuurschommelingen en uv-stralen moet beschermen. Net zoals bij een houten tuinmeubelen, sterven de cellen aan het oppervlak van een houten tuinhuis af waardoor het hout vergrijst. Er zijn verschillende mogelijkheden om een houten tuinhuis te beschermen:

  • Verf: Wordt veel gebruikt maar daarmee dreigt het natuurlijke uitzicht van hout verloren te gaan.
  • Standaardbeits: Deze behandeling moet je ieder jaar herhalen. Hoe meer lagen beits je aanbrengt, hoe hoger de bescherming maar hoe meer het hout z’n natuurlijke look verliest.
  • Extra beschermende beits: Heeft een duurzaamheid van drie jaar. Is verkrijgbaar in verschillende kleuren (al dan niet transparant) en doet de natuurlijke uitstraling van het hout volop tot z’n recht komen.

Houten tuinhuis onderhouden: voorbereiding

De meeste houten tuinhuisjes hebben geen geïmpregneerd hout. Je moet ze daarom eerst preventief met olie behandelen. Als je zacht hout (spar, ceder, lork) gebruikt, moet je het eerst met een synthetische verdunner zoals white spirit ontvetten. Laat het hout daarna goed drogen en schuur het lichtjes op zodat de bescherming optimaal is. Schuur in de richting van de houtvezel en verwijder het stof met een klein handborsteltje.

Houten tuinhuis: beschermingslaag aanbrengen

Gebruik een platte kwast om de beits aan te brengen en strijk in de richting van de vezels zodat het product gemakkelijker in het hout doordringt. Nadat de eerste laag 3 tot 6 uur heeft gedroogd kan je een tweede laag aanbrengen. Als je beits met satijnglans gebruikt, moet je de ondergrond voor een betere hechting eerst met schuurpapier bewerken. Voor een perfect resultaat is het raadzaam om 3 lagen aan te brengen.

20/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

A
Amy

Heel interessante en goede tips! Deze ga ik zeker meenemen wanneer mijn tuinhuis een volgende onderhoudsbeurt moet krijgen.