Hou het warm en gezellig met een veilige open haard

Een open haard in de woonkamer is heel gezellig, zeker als het vroeg donker wordt en het kwik rond het vriespunt schommelt. Maar vuur en vlammen betekent ook brandgevaar. Wanneer je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, kan je op een veilige manier en in alle rust van het knetterend haardvuur te genieten.

Open haard met haardscherm

Om te beginnen mag er binnen een straal van 60 cm van de open haard niets brandbaars te vinden zijn. Plaats tapijten, meubels en gordijnen dus op voldoende afstand. Plaats voor een open haard ook altijd een haardscherm voor je eigen veiligheid, maar zeker ook voor die van je kinderen. Want rondvliegende vuurdeeltjes kunnen heel snel brand veroorzaken in de woonkamer. Verder plaats je onder de open haard een onbrandbare plaat met daaronder nog een laag onbrandbaar isolatiemateriaal.

Gebruik droog brandhout

Om het vuur aan te steken, gebruik je aanmaakblokjes in combinatie met kleine takjes en eventueel papier. Gebruik nooit benzine of alcohol! Ook om het vuur aan de gang te houden, moet je het juiste brandhout gebruiken. Een open haard is geen allesbrander. Gebruik altijd droog en onbehandeld hout en geen nat hout want dat werkt roetvorming in de hand. In jouw doe-het-zelfzaak vind je verschillende soorten brandhout die voor een  gezellig haardvuur en een aangename warmte zorgen.

Roetafzetting vermijden

Je moet een open haard goed onderhouden. De schoorsteen moet minstens een keer per jaar schoongeveegd worden. Zo vermijd je roetafzetting die verantwoordelijk is voor een schoorsteenbrand. Op de bodem van de vuurplaat mag je altijd een laagje as laten liggen. Daarmee wordt de onderliggende vloer tegen te grote hitte beschermd. Wanneer je overtollig as uit de open haard verwijdert, doe je er goed aan om het met wat water te besprenkelen.

Let op je kinderen

Hou tot slot (kleine) kinderen uit de buurt van een open vuur. Een ongeluk is snel gebeurd. Laat ze zeker niet zonder toezicht in de buurt van een open haard rondlopen.

04/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?