Hoe vochtplekken uit vochtige muren verwijderen?

Vochtplekken en vochtige muren, ze kunnen veel schade toebrengen aan jouw woning en tegelijkertijd zijn vochtige binnenmuren vaak een doorn in jouw oog! Hoe kan je vochtproblemen oplossen?

De oorzaken van vochtplekken en vochtige muren

Eerst en vooral: zorg dat je de oorzaak van het vochtprobleem wegneemt, om nog meer schade en vochtplekken te voorkomen. Anders heeft het trouwens geen zin om vochtplekken te verwijderen. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen?

  • Vochtige buitenmuren. Een vochtige muur ontstaat vaak omdat ze lange tijd zijn blootgesteld aan regenwater of slagregen. Dan moet je door middel van een oppervlakte hydrofuge jouw buitenmuren waterafstotend maken en ze zo tegen vocht beschermen.
  • Een constructiefout in het huis kan ook vochtproblemen veroorzaken. Bijvoorbeeld door een verstopte dakgoot, verkeerd aangebracht daklood of een lek. Vochtplekken vertonen zich echter vaak ver van de oorzaak. Het is dus niet altijd makkelijk om de oorzaak van het vochtprobleem op te sporen. Soms kan je de oorzaak ook niet zelf verhelpen, schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in.
  • Opstijgend vocht of opkomend vocht. Door direct contact tussen de bakstenen muur en vochthoudende muur ontstaan vaak vochtproblemen. Bij het ontbreken van een waterkerende laag ontstaat er een rechtstreeks contact tussen de vochthoudende ondergrond en de bakstenen muur, waardoor er vocht in de stenen wordt gezogen. Dit vochtprobleem kan je het best aanpakken door een speciaal chemisch product te injecteren in de wand en zo de buitenmuur waterdicht maken. Dit injecteren van vochtige muren zorgt ervoor dat de muur op die plaats waterafstotend wordt.
  • Ook condensvocht kan voor vochtplekken zorgen. Condensatie is een gevolg van een te hoog luchtvochtigheidsgehalte en zet zich af op de koude vlakken in een ruimte. Een goede ventilatie of een ventilatierooster kunnen soelaas brengen bij condensatieproblemen.

Vochtbestrijding: vochtplekken verwijderen

Vochtplekken kunnen er erg vies en lelijk uitzien, maar zijn relatief eenvoudig te verwijderen. Hoe kan je vochtige muren behandelen?

  • Je moet de deklaag, zoals behangpapier of verf, van het oppervlak wegkrabben met een plamuurmes en vervolgens een vochtwerend middel aanbrengen. Dit materiaal is verkrijgbaar bij jouw doe-het-zelfzaak.
  • Eventuele barsten kan je opvullen met plamuur.
  • Schimmel verwijderen is niet moeilijk. Schimmels kan je doden met gewoon bleekwater op basis van chloor of met een speciaal product tegen schimmels, ook wel schimmeldoder genoemd. De schimmels verdwijnen snel en dan kan je de muur nog even afspoelen met warm water.
  • Breng twee tot drie lagen vochtwerende coating aan met een blokkwast. Let op: de muur mag niet doorweekt zijn wanneer je de vochtwerende coating aanbrengt, zodat de muur de vochtwerende coating goed kan opnemen.
  • Laat vocht muren drogen en breng opnieuw verf of behangpapier aan op de muur.
  • Huur een vakman in. Vochtbestrijders zijn opgeleid om het vocht aan te pakken en weten perfect wat ze in welke situaties moeten doen. Vergelijk zeker offertes van verschillende experten om de beste vakman voor de laagste prijs te vinden!
08/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?